(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區246新手問嘢睇#1

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
衫嗰d我就冇着
着護膝護腕拉力帶同埋belt
卧推:上肢力量(幫老母拎餸/幫女朋友攞袋/幫女同事換水)
硬拉:全身力量(由地下拎嘢上嚟,辦公室成日要換水)
深蹲:下肢力量(大把運動要用到下肢力量,你唔好同我講話深蹲冇用)

三個項目都會練到核心肌群,當中都會練到你哋講嘅腹肌我都好想知健力點解喺你眼中會冇用
健力都高風險受傷 你咩運動都唔駛玩
唔比賽更加降低受傷嘅機會
你就叫人唔比賽不如唔好玩
即係想點
點解唔揀條輕鬆啲既路,Bulk 上90kg+ mass move mass
我而家重83-84kg 個肚腩已經大到仆街
呢啲叫護具,唔叫有裝。
唔差在+5-10kg都係+10% bw
肚腩大啲 推既range 再少左又可以bounce 上去
到時cut又難啲
因為佢將健力標準提升到尖端比賽層面
例如健力人用一年時間將 深蹲提升7.5公斤 臥推5公斤 硬舉10公斤 對日常真係冇影響
就話健力訓練冇意思

但係健美訓練就係大面積嘅基礎層面
4×8-12 reps = 健美獨享訓練
只有健美人先可以做4×8-12reps build muscle
所以健美對一般人先有幫助
唔好意思
我真係而家先知
到時再算啦趕係24 年尾班車入到234 club 先
1.5/3/4睇嚟有排都入唔到你個會
馬蛇都賣廣告 之前又話死都唔接 講一套做一套 咩撚嘢人黎
美容廣告
如果我smith machine squat到150kg咁我bb可唔可以squat到3餅
師兄們我gymshark著開m tj建議入咩size
每邊插近4 餅咁犀利
可能唔止 我bb 4餅仔 但smith 蹲2 餅仔已經好吃力
可能我腳嘅基因好
沙田?
要搵日返大陸順路先過到黎
建議唔好入TJ , 247公廁西蘭花同款牌子
寧願著UT做都唔著TJ
做乜多左咁多345餅人上水
原來毒巴唔係9up
「對日常生活或者其他運動無幫助」
佢講到我以為練健力班人淨係入gym先lift得起重量,出gym就變軟腳蟹
你幫老母拎餸唔會100kg拎2秒架嘛

如果你係for 運動既咁點解唔functional train下肢,要用健力去練?

如果你係想練核心肌群,點解唔玩crossfit? 我只不過帶出有好多alternatives 好過健力

健力最主要就係j sbd呢3個數字

同埋一開頭就講左呢個係我bias,所以我唔會改變想法,亦都唔打算改變你地想法,所以唔嘈落去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞