[戰場+1] F1 2024 奧地利站 賽後討論區

980 回覆
2 Like 8 Dislike
睇返先知拉利係pit俾林寶阻左2分鍾咁樣跌左個冠軍 訪問車手見佢個無奈樣好鳩慘

3個24小時放埋一齊,會唔會變相搶客
同post #237

炒車個圈其實可以話係最大機會過既最後一到兩個圈
因為佢地嗰陣係又就黎追到慢車
到時要lap好多架車 lap完就可能冇機會

我同意嗰個圈有位要過了
前面有慢車無人知咩事
麥係輕油狀態係直路尾有優勢 但係彎路Max佔優
唔係T3長直開戲去到T4長直走甩 反而T4,5,6未必過到Max
spa24都要還利曼條債
攰撚死啲車手同pit crew

原來係咁,罰埋息
冇睇live, 想問下角田做咩跌到咁後
如果驚慢車擋路有藍旗叫人行開,更甚者Max 仲驚被慢車擋俾Lando 追上

如果驚Max 有slipstream Lando 有double slipstream,精彩起上嚟three wide 入t4 都得

我唔會話Lando 食硬Max, 但個機會嘅window 比你想像中大

所以又係呢種情況,撞就罰,唔撞就唔罰
我估就算撞咗但唔洗退賽都會只係變racing incident
好似早幾圈果幾下dive bomb 讓返個位出嚟就已經唔理

不過咁樣先可以有收視嘅
其實fia / liberty media 最想見到就係有炒車
咁樣先會有noise
但係事實上Max係因為過慢車而被奶追到
慢車會擋到人就唔理邊個都擋到啦

我傾向慢車只會delay哂大家進攻嘅時機
令到可以開戲嘅時間就後咗
啫係機會就少咗
其實係
上面又已經有其他人講過相同/類近嘅情況,其他車手點應付
雖然我話就話Max責任較大,但其實更似racing incident la,唔通要餵到埋口咩
細牛正常操作
都係,如果冇damage應該冇事,始終第一下只係掂一掂,不過唔知點解high一high都可以max成條軚甩出嚟咁濟,如果max冇爆軚應該唔會有第二吓,咁Norris就唔有damage
部f1車周身都carbon fiber件 其實好Q利好易界爆野
頭翼 floor側邊d導流片 都係極易界爆條軚既地方
所以前面仲有咁多架lap 車咪等於Lando 可以再埋啲你咁貼前車架lap 車都係一次過俾晒兩架過佢㗎喎

仲有你識講老麥輕油先有利,即使過多幾圈個天平都係倒向Lando 嗰邊,個成功率愈後愈大喎,唔使急嗰一時掛
外檔爬頭 成功就名流青史 失敗就麥提沙放題 最後可能係算Max負較大責任 但是出黎分數就係Max賺盡 仆街d講「三分已依, 理撚得你」

btw 有DRS之後 直路接直路通常第一條直路就過後尾都比人過返 Baku直程係一條直路互換兩次
本身個場run off area都係麥提沙 係對外檔車手不利 有年主席都瀨晒野
純粹發問

63 圈嗰下 算係 Lando 留唔夠位迫 Max 出街

定係Max 自己見俾人攝咗內檔 俾油行賽道外攞返個 position

假設冇之後嘅炒車 會唔會是但一個要罰 定 racing incident
Incident啦,嗰吓max唔走就要上sausage curb,到時仲危險
咸爺黃金左前一野殺左秦仔

我只係唔明點解三次都係 T3 做 max, 唯一解析係因為 Sprint T4 失誤令到佢好想 T3 完成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞