懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
https://youtu.be/DC2RT_99Q6E?si=vfJldBcFDk7AfXjn

呢個女仔都有亞氏 年紀細又外表ok 都好似人緣唔錯
耀能係咩嚟?

你嘅情況,或者睇另一個再作診斷?搵second opinion

社交不安之類我好似無,我無心想同人社交,在社交場合覺得格格不入,但我唔會焦慮,不過我唔想太過出眾,所以都想做番少少社交行為,但大前提係我要自己感覺舒服
好多人嘅性情同自閉相近,但生理上特徵就比較少吻合,嚴重偏食都係自閉套餐,無乜人全中。

你講果d我認為唔會係自閉
咁你自己結婚兩次,咁你都識愛人,都算有阿氏?
想睇下亞氏保加大戰ADHD
無人話過你太cool就唔洗諗咁多

同埋A仔唔係無同理心

係表達同普遍社教化唔同
(分分鐘覺得社教化個隻太假唔想跟)
耀能係其中一個有成人自閉服務既ngo 其他仲有新生會、恆康等 上面有個帖講本地呢類ngo

我之前社交焦慮勁 有啲受情緒影響既行為同自閉好似 好似思想/興趣固執、社交障礙(人際上有適應障礙)、言語能力都有影響、同理心差就不嬲都係

但幾年前調好藥依家社焦好左好多 啲所謂似自閉既特徵都減輕左 應驗左見我果位臨床心理學家話 我有啲癥狀似焦慮導致

我個社焦谷都有啲自閉女生 佢哋大多數都比較友善 你有興趣可以去識下佢哋 我果谷我係「主觀」怕一啲有asd而又無咩同情心、愛心既谷友 好唔鐘意佢哋講嘢直接又傷到人 講嘢帶有怨恨、歧視、侮辱性、自我唔認自己有問題

之前就係為踢走呢啲谷友搞到我連谷主都唔做 費事俾人話我主觀踢走人
雖然你應該唔係指同一個人

不過中學同級有人應該係A仔+ADHD
睇過兩種徵狀大戰
無人(包括佢自己)控制到佢
美斯有亞氏保加症係做咗政棍嘅羅馬里奧9up出嚟
至少美斯冇認過有
美斯啲行為係似on spectrum

真唔真就真係得識得佢耐嘅人仲要識spot先知

有啲high function A 最癲係可以成廿幾年都仲係聽嚟聽去個幾首歌
我都係中一啲自閉準則 評估為有自閉傾向但無自閉症
倒立咁扑
我對人嘅愛係對人好,但只係照顧起居飲食,對方需要嘅係陪伴同分享生活點滴,我係無做到,因為呢d唔係我認為嘅「好」
可以㗎 我都有申請
如果有識你好耐嘅人講得出口從來未見過你笑都好中架喇

sensory overload就真係by case
聽覺嗅覺同時爆炸最common
如果想搵私人精神科或者臨床心理學 評估成人自閉 可以試吓呢兩個

For psychiatrists, you may consider Dr. Kwok Wai Ming, Henry. For clinical psychologists, you may consider Dr. Poon Mak Sui Man, Rachel.
唔易架 要醫管局既精神科/臨床心理批
比較有興趣了解,結婚兩次,咁兩次都離婚收場?
定係仲同緊第二任老公一齊?係邊個提出離婚?
生活出現咩問題要離婚?明知你有病都包容唔到?
結婚/離婚嗰陣你識唔識開心/唔開心?
自閉嘅人會唔會都想出軌?行房係扮享受定都真係爽?
多謝解答
我對聲音、氣味、觸覺都有啲過敏 但大左係好啲
大家點睇有asd但心地又唔好、無愛心、同情心既a仔/a女 我個人有啲asd傾向都覺得佢哋難頂
任何人有病無病都好,心地唔好、無愛心、無同情心,一律blacklist
佢哋又唔識睇人面口 講嘢又直接 又有啲寸寸栱 真係難頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞