懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
咁你睇戲會唔會喊架? 睇小說漫畫會唔會代入到架?
係, 關埋生肖事。1981 1993 2005 2017年出世多數自閉。
唔係,係因為小巴路線同時間都無巴士咁固定,埋站嘅地方亦唔係次次一樣

對自閉人士係比較無規律嘅交通工具
不是
無我份
唔會喊,無睇小說漫畫,戲都極少睇,大約幾年睇一套。我鍾意睇fact,如果睇書要係實用書、真人真事之類,故事性嘅唔睇,尤其抗拒愛情嘅劇情,有太多對白同埋複雜關係嘅都唔睇

其實係因為唔明所以無興趣,確診後我聽醫生講揀套劇集睇,我最盡睇到三集,就無然後….

好處係我唔會FF 韓劇男主角,我唔會係坐係梳化煲劇嘅師奶,我亦無三姑六婆嘅朋友
樓主工作方面順唔順利?會唔會好驚開會 打電話 呢d要同人溝通嘅野?
你身材樣貌如何?大唔大波?
你講到你待人接物咁差,但都咁多拖拍
係唔係好多人垂涎你既美色
我工作一路以嚟都幾順利,托賴都有唔少人幫我。我係好怕打電話,但開會都還可以,因為有固定嘅主題我係ok, 最驚無主題嘅small talk, 我唔識接亦諗唔到有咩講。無主題無目的嘅溝通係最令我束手無策,醫生教咗我點樣應對,但可惜我成日都唔記得,完事後先醒起….

明明我記性係超好,但總是記唔住同人溝通嘅技巧,就係因為無興趣所以記唔到….

打電話好辛苦,因為聽人講嘢對我係好大心理負擔,我成日都out fo咗,遊魂,面對面會容易d令我聽到人講嘢
大把內向撚都係咁啦
所以大把內向撚被患上自閉症
想講我睇完佢段野發現全中
所以問題位除左內向就係唔識讀空氣?
我唔係好理自己身材樣貌,連鏡都好少照,但又有人搵我拍唔少廣告同行catwalk, 我唯有講算係見得吓人囉…

D人覺得我性格好得意,我講嘢係人哋諗唔到嘅對話,又好似小朋友咁直接,同我相處唔駛太多腦交戰,我亦唔會講大話(唔識),唔睇劇,唔會有太多無謂幻想,無講八婆嘢(唔知人哋d嘢)…

壞處係我好少講自己嘢,對方總覺得同我有隔模,我唔坦白之類,我自閉到一個點係我無講但我又以為自己講晒!人哋同我講嘢我又唔知,要人哋叫我個名我先醒,大部分時間在自己世界諗嘢,人哋講嘢我多數無反應
內向撚同自閉症係有界線

即係好多人都會試過好唔開心,想自殺

咁又係咪抑鬱?

我唔識分,醫生先識
嚴重偏食係自閉的基本套餐,手腳唔協調都係,如有懷疑,去見下醫生
我雖然冇話唔識讀空氣
但我都理解個種睇人面色嘅難受感
但會控制住佢
個病係咪會令你連控制都唔控制?
我都係講野好直 唔識講大話
唔駛講感受,我地依家講客觀數據,唔關興唔興趣事
你身高同三維分別係幾多?
有冇人話過你個樣似邊個
係呀,每日都誤會人哋嘅說話

例子:中學時女同學話一齊去廁所,其實係想傾下計,但我會話我無需要所以唔去(人哋唔係問我有無需要先去廁所)

大個d男仔做暖男msg: 食咗早餐未呀?唔好餓親

我就覺得佢好奇怪,心諗:你又唔係約我食早餐,我肚餓就會搵嘢食,咩叫唔好餓親?? (確診後回想先知原來呢個係表示關心)
社交力差算唔算
只有天生嘅人可以叫自己自閉症 唔駛個個毒撚都衝出嚟話自己自閉
我無睇過人面色,因為連人都唔望,我由細到大嘅成績表評語每年都係:我行我素,不合群,有待進步….

我無控制d乜嘢,甚至好多人覺得我唔理人感受,不過被我傷害嘅人都唔會直接同我講,所以我都唔係好清楚,直到確診後回帶,諗起好多嘢先知原來其他人會有呢d感受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞