懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
見到有你呢種諗法我終於都明點解以前個輔導員唔建議我去做自閉症診斷 仲話呢啲叫做病人心態 我諗佢嘅意思應該係將所有失敗都歸咎落去病嗰度
見醫生同睇書嘅收穫

我識分析,但在實踐上係做唔到正常人,所以挫敗感更強,成日想放棄,諗起身邊人慘,所以我先繼續接受治療
On 9 仔發現
準備多d話題同人講,如天氣,無話題就讚下人,著衫好睇呀,髮型好靚,人哋開心就會講多d嘢,我問人問題,比多口嘅人發揮,咁我又可以收工,佢教我,好多人鍾意講嘢,我唔想講就不停問問題,對方開心我又唔駛講嘢
你咁快清楚自己點解要一個人,係為讀書

我一個人係因為我鍾意一個人,無其他原因
我未確診前覺得自己係最正常,我有懷疑周圍嘅人係自閉,就係無諗過原來自己先係

所以懷疑自己係嘅,多數都唔係
你講得好岩,外人睇我呢樣好慘,但我覺得無乜嘢,我見過人睇戲喊,我以前會懷疑係咪扮嘢??邊有咁易喊?
我無睇呀,電視劇/電影?

就咁睇都似似地Sheldon
有,唔係唔敢望,係無興趣/覺得無需要/其他嘢更吸引眼球
原來咁多年嘅失敗都可以歸咎於自閉有個合理解釋,你唔係應該開心先係咩?有咩打擊啫
理論上係成立,睇下自己想做一個咩人,如果想進步,想其他人開心d, 唔想繼續令人難堪,就要面對同治療

確診後我唔開心比開心多,因為自己理解咗,知道咩係應該要做,但又做唔到,在認知方面同行為方面嘅進度唔一致,造成更大挫敗感

有時會諗唔確診仲好,無呢個矛盾同反差
以為你係樓豬,不過你都諗下啦
嗱我情況好撚複雜嘅

但係

都係佢做左件事我先肯番去

仲要神推鬼㧬一番去就無端端搵到high function A 個啲料(同步咁撚滯)

跟住明哂咁多年嚟搞咩鳩我先發覺佢真係一路怪緊自己
背後仲有一堆嘢關啲ptsd事
又autistic shutdown又呢又路啦

重點都係個句
對你重要嘅咪番去

唔重要嘅理撚得佢
確診咗應該鬆返口氣啦,一句我自閉,人無恥便無敵,咩失敗都可以用我自閉嚟說服自己
我聽覺over drive嘅

食飯唔戴耳機好撚辛苦
其實要做一個咁樣嘅人,連解說自己失敗都唔需要,簡單一個想法:全都係別人嘅錯

唔駛諗得太複雜,丁蟹早就諗通了
我無耳機都覺得好靜,我自己filter晒外界聲音,靜到唔覺得人地同我講緊嘢
當d嘢唔跟時序/expectation, 道火會由0一嘢跳到上100,會好嬲,確診後就有awareness, 當自己由0升到100時就知道自己病發,而唔係件事本身的嚴重性,從而收d火

我都係有呢個情況,好易由0到100
細個唔識收,中學當住好多人面上緊堂都會因為小事發火
細個到依家喺100嗰下都係有啲攻擊傾向

依家四十幾歲 學佛先好轉啲,至少去到100嗰下知道自己係100
我有個問題,我近排知道有高敏呢個concept 就知道自己係高敏
對聲音、光線、味道都好敏感
同埋好易吸收到周邊人嘅負能量,但係正能量係吸收唔到。
咁你搵唔搵到你嘅長處/技能?
會唔會覺得你嘅世界冇愛依樣嘢?
只係一個社會規範畀你嘅角色扮演?
終於搵到同志
搵到嘅,記路線好勁,不過宜家有google map好似無乜用了
你個問題好複雜,好高層次,我唔識答你

現階段我好單純地只想唔好傷害錫自己嘅人,佢哋值得擁有一個正常人(治療目的)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞