懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
其實好多人懷疑自己係自閉,又有唔少人標籤自閉係講嘢9588,眼神閃縮,自言自語,油頭垢面,自我形象低落、自卑等等…..

我唔係專家,但睇得醫生多同書多,所以講解一下

首先確診前我從未懷疑過自己係自閉,但我有懷疑家人係,所以的咗我哥去睇醫生,仲同醫生講佢大量嘅問題,點知佢唔係!

我覺得自己最正常最講道理!我同醫生講咗唔少偉論,點知原來佢早就暗中對我做診斷。

我哋呢d人係唔會留意「人」,所以唔會比較,唔會覺得自卑。

我係孤獨開,無埋堆,朋友講嘢無預我,但我完全無hard feeling, 因為從來都無希望過入群,所以唔會因為不合群而唔開心。

對我嚟講,被人打斷我計劃,預期中出現變化,係令我最受打擊,我重視嘅係「事情」,從來都唔係「人」。

如果你係自閉,你唔應該會因被人排斥而唔開心,因為事實相反,係自閉排斥其他人,認為人地同自己唔岩key, 係人哋問題,不合則去,完全無唔開心。
你therapist話你諗野唔同大部份人
但係大部份人諗野天南地北
例如我要聽D吹水/閒談節目,先知道其他人諗野可以咁唔同
我聽你講D事跡,我又唔覺得你諗錯
錯既只係你既手段,你既手段達唔到你既目的
你有冇諗過,你諗既A其實係岩,你要既唔係BCD思維,而係BCD手段

所謂心理病/精神病,咩程度先係病,一個好重要既criteria係"cause problems in your daily life"
我又唔覺所謂既問題係比別人多
你話你既言行「得罪人」「難相處」,咁大部份人都係咁
世界仔,同大部份人相處得黎,其實係好少數
咁你真係信你要被tagged「病人」?
定還是你其實係諗
https://lih.kg/kPExAT
咁唔係應該開心先係咩
你咁多年嘅失敗都可以歸咎於自閉
攞正牌失敗 你做乜都唔會有壓力
因為你係自閉

但係你又失敗左咩野?
我發現自己專注av
收工放假都多數搵鹹野
興趣好狹窄
我唔會聽吹水/閒談節目,我嘅世界係無其他人嘅意見,只有我一把聲,如果其他人唔同我,係佢哋問題,唔係我問題。呢個想法係無錯,假如我一個人住深山,我永遠都唔變都仲得!

你呢個criteria都係用在define disability, 問題可以係變幻原是永恆,但自閉就好難process生活上、工作上嘅改變,會function唔到、跳制之類

工作上係需要多用文字去做處理,開會、口頭溝通係困難。

多數要一個人工作,環境嘈d都會唔太做到,或者要合作都唔得,因為溝通有問題,亦常誤會人哋意思。

睇症要睇全套,唔係抽絲剝繭出嚟話「呢條唔中」「呢條正常人都有」嚟justify呢個人有無病。

不過我都明白呢類disability係比較難令人相信,始終大部分人都覺得disabled要係斷手斷腳盲啞先係。
自閉其實係白卡一種
即係咁,我就通常都會駁therapist講既野,除非我趕住走
只能夠講依$4000蚊最勁之處係佢講得服你,而唔係佢講既野比其他人更正確
睇來你都唔輕
呢樣你講得岩,就等如無最好嘅學校,只有最適合自己嘅學校,睇醫生要夾到先得
自閉最難頂唔係純粹做錯,所謂認做錯咪又係自己所認為最表面嘅錯,但其實問題根本唔喺嗰度,嗰種自我中心同自以為是先最難定,講幾多次對唔住都無用啦
你細個幾歲先識講嘢?

會唔會無啦啦跳起yeah?
唔知幾歲識講嘢,應該同正常人一樣

我唔會無啦啦跳起yeah, 但一拎起膠袋就會fing高,係不自覺的行為,宜家都會
我都試過,佢度我上圍

可否pm 我醫生資料?
Tg: @lkjhsww
聽講講會鍾意巴士地鐵係因為佢地都有固定嘅pattern,啱晒自閉嗰種固執
Tg話我只可send msg to mutual contacts
無錯,小巴就唔符合呢個特質
咁你唔係自閉
假膠
你見醫生,佢有冇見埋你家人去立體地了解你多啲?我知心理學家或者睇自閉小朋友有機會見埋家人
仲有第一次見醫生,佢會由邊度開始問起?問問題個流程係點,覆診follow up又會點問你嘢?
因為$4000一個鐘好撚貴,想準備得好啲費事嘥大家時間
你阿哥自閉都有老婆
正常過好多溝唔到女既金鐘連登仔
引咗勁多自閉仔出嚟
又唔係既
google map 唔會即時show你係邊
記位搵地址都可以快好多
我諗起《不夠善良的我們》入面嘅Rebecca
如果你老公係特登做呢個樣比你睇
我覺得你鬧得啱喎
定係你之後諗返肯定佢真係只係好攰
Cls 呢啲親戚好仆街
唔關你個病事 係佢仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞