懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
我見醫生係因為有唔開心嘅事,同自閉無關,我亦從來唔覺得自己係自閉,我係見咗唔知幾多次後,佢先突然話我係自閉….dead air咗…

我帶我哥去見醫生就開宗明義話懷疑佢自閉,醫生由佢家庭背景、學校開始問起,詳細我唔知,因為我離開咗醫生房。

其實最好唔好準備,你嘅反應都係醫生會觀察嘅嘢,做自己最好
我哥無自閉,佢只係內向
難得有個女亞氏,坊間有好多亞氏育兒書,你有無去睇下呀?

聽講6歲前做訓練係最好!佢比我幸運,咁早確診得到治療!佢要睇醫生喎,否則浪費治療的黃金時間!

我都唔知俾咩意見你好,因為我無經歷你女嘅嘢,從來無問題問人,多數唔出聲架咋..
比你咁講講下 其實自己都可能係隱性患者
所以係咪其實自己一個會更舒服 同埋令到樓主病情無咁波動 起伏,因為伴侶有時都唔會無時無刻體諒同理解,互相都有情緒
佢應該唔係突登嘅,我唔係覺得佢突登而鬧佢,我係覺得佢「無突登」去掩飾自己攰而鬧佢,攰一係就去休息,一係就做個精神樣去幫我做嘢,呢樣係醫生話我不近人情,攰都唔俾人表現出來。
係唔關我病事,不過講起親戚食飯我諗起令我最反感嘅經歷
我成日都覺得自己一個更舒服,不過伴侶對自己付出咁多,我覺得應該要做好d自己,某程度上我都被愛感動咗
呢個都係我諗法,越傾就越中
咁你有冇覺得依度一大堆人聲稱同你一樣咁諗既人好假,有冇覺得依D人只係想開脫自己既惡習,扮同你有共鳴?
跟咗一陣呢個post
之後用一用起底功能
睇完諗左陣係咪睇完人地真實case代哂入扮緊

外國唔少

youtube大把
一係就喺腦入面生咗另一個人格出黎
正宗白卡
我唔覺得佢哋好假,我覺得係大眾對自閉的誤解,亦都係我開po原因
乜一個ac超過一個人用好出奇咩??
好癲咁你點說服到佢唔好企咁出同埋唔好再浸親個仔
好多人聽見「社交能力有問題」
就當咗自閉即係唔擅長(或唔鍾意)去浦去wet
咁唔浦咪得,影響唔到平日生活咪算囉

但「社交」講緊嘅係一切人際互動
簡單如留口訊畀同事、甚至喺茶樓yarp個部長埋嚟,都係社交互動
任何有機會接觸另一個人類嘅位,都係炒車黑點
所以係冇可能冇影響

btw,巴打話喺深山獨住冇問題
其實一班ASD撚相處都係冇問題,因為同channel
我哋就好比《黑超特警組》入面嗰啲扮地球人嘅外星人
你講得好岩呀,無可能唔影響生活

我以前同你想法一樣,同asd會相處到

因為咁我網上識咗一個,結果係只傾到兩日,然後完全失聯,原來一齊係會互相排斥,比同正常人更惡劣
係咩原因你會無病又繼續去搵個醫生?
現實係個普通人 應該都冇輸人太多
以前細個去公立醫院做測驗
俾個醫生話我做得唔差
尤其喺藝術方面以前低form試過全級頭十
不過高form因為知道呢科辛苦所以冇讀
有啲方面可能會輸俾人 好似臨場發揮咁樣
只不過係容易緊張少少
但完全唔覺係因為自閉症
反正自閉症都跟咗我咁多年
好撚奇啊
駁吾刀,我都唔想同自己咁嘅人做朋友
反而我聽講八字旺土缺金嗰啲人容易自閉
同埋八字命盤辰辰自刑都會係
我自己就係因為中學嗰陣成日同SEN嘅同學玩
而且朋友都多係SEN 尤其係亞氏保加症
跟住就係咁所以俾老師懷疑係亞氏保加症
隔咗一兩年之後自己去搵心理學家做Test
結果係ASD 又真係俾我老師講中咗
我覺得如果同自己夾到 就算係ASD都冇咩所謂
P.S.男朋友都係ASD 同佢相處得好舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞