懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
大個d男仔做暖男msg: 食咗早餐未呀?唔好餓親

錯喇
依句說話既意思係:我想溝你
你其實仲未學識社交
係因為小巴時間表不定,埋站位亦不是每次都相同,太多不確定性唔係自閉杯茶
咁確診後你以後面對同樣問題
會唔會都係理解唔到?
我無同理心,但我都叫善良,好肯幫人,對人好好。

但我所謂嘅「好」,係我自認為的「好」

例如我好鍾意獨處,唔鍾意講電話,我會認為對方都想要獨處,我就會離開,或收線

但原來對方係想我陪伴,醫生話呢個情況就係我送自己鍾意嘅生日禮物比人….
感謝你的說話,我成日覺得你呢d人好厲害,識安慰人,又隨便就可以講好多嘢!我都要向你學習
你唔好以為我既問題係troll
靚女同普通人面對既世界係完全唔同

精神病呀心理病呀,點解要醫?因為會對生活做成困難
點解自閉要學習社交?因為低社交能力會搵唔到食,會變窮,會生活困難

你靚女,就唔駛主動去社交,因為好多人會主動社交你
所以自閉未必做成生活困難,就係因為你靚女

你身高同三圍分別係幾多?
有冇人話過你個樣似邊個?
你問d問題似有自閉症
你勁癲
死白卡
你條死傻閪
無左亞氏好耐喇喎
我朋友睇既行為治療就係會幫佢拆解返呢d non verbal communication/ social norm..etc
簡單d講,睇人眉頭眼額
就係你地天生弱既野
同埋情緒情感表達接受同表達方面係未都差少少?
你話你對其他人冇興趣
咁你點解會拍到咁多次拖甚至結過兩次婚
為咗解決生理需要?
確診後如果遇到相同情況、相同說話,我就會理解到

但仍然多數load唔到,更多時間係事情過後一段時間我再回想起先會有第二個想法

遊魂係繼續
可唔可以講邊個醫生
同自私嘅人有乜分別?點樣區分?
你有無情緒?例如唔開心會喊?
我entj,懷疑緊自己係唔係a仔
人哋同你講得閒飲茶,你應該會隔幾日約返人幾時飲茶
有時d說話係客套說話/打招呼,冇實際意思,我諗冇乜人想你下下認真去覆/去chur人哋
身高三圍唔講喇,行得天橋你都知唔會係一般身形,個樣都係似xxx果d女星,無謂惹人幻想

低社交能力係會影響身邊人,如醫生所說,我可以唔駛理外人感受,但我都唔會想至親嘅人難受,我好易發嬲,亦唔鍾意人陪,又唔想陪人,唔會講好聽說話,又唔願意理解伴侶。

返工係無問題,我見每一份工仲要一定請,公司客人人會撩我,但我冷漠無視,客人黑晒面,我自己都唔好意思…其實我唔係想,係我當下唔識反應

我睇醫生唔係想識朋友,係想對其他人好d, 亦唔想得罪人,我唔想得罪人….
我未試過因為重複唔到而有咩照題

我會因為計劃有變/有突發事故而hang 機,一係諗唔到嘢,一係發好大脾氣

食咗藥會易d控制自己嘅怒火,無食藥就會鬧人
最慘係眉頭眼額係千變萬化,教唔晒亦學唔晒,一般人係邊成長邊學習,我哋係無呢個學習階段

無錯,全部都差(不過我又唔明點解要表達)
可能覺得人哋對我好,順理成章就會拍拖/結婚

我宜家回頭望,我係無了解過任何人
有情緒,但會盡力不表達,因為我認為無人想見到人哋唔開心嘅一面,人地又幫唔到手,何必呢

所以伴侶會覺得我唔信任、有距離,不坦誠相對…..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞