懷疑患上自閉症請入嚟

590 回覆
72 Like 117 Dislike
我見樓主講佢醫生話因為冇興趣理啲人
所以唔理,繼而就唔識溝通
呢句其實好簡單解釋左點解溝通會出現問題
然後再諗就係當拎走晒所有non verbal意思
就會變左要搵data,對checklist去判斷嗰刻人地咩意思
所以會慢 會錯,對方就會覺得你1999

我唔係專業人士,身邊都應該冇人係亞氏,冇乜經驗要點溝通
不過我都好肯定可以話俾你聽
連登嗰啲對話最好唔好擺入你個database到
咁我都識分邊啲係正常人邊啲係白卡嚟嘅
起碼放咗入database之後,我就會識點應付呢類人

但其實最佳對策就係無視佢
你GeoGuessr勁唔勁?
有冇以人肉GPS之名參加GeoGuessr World Cup?
我連偷聽嘅能力都無,身邊朋友成日都話聽到隔離位/隔離檯講乜,同我分享,我完全唔知隔離有人講嘢,我自閉程度去到成日覺得無人講嘢/無人同我講嘢
無興趣呀師兄…
係呀,我身邊d人成日話隔離好大聲講嘢,但我唔知架喎!長期進入無人之境。

我係好怕嘈,多謝係噪音、馬路聲、死物聲

人聲我怕餐廳d小朋友BB聲,但我都聽唔到人講乜,你比我緊張點同人對答呢
試過親口問CP自己係咪自閉
佢堅持話唔係
我唔係獨生,但好少同家人講嘢,我連家人係咩性格都係靠另一半話我知,我完全唔明白亦睇唔透人
有無問點解唔係?
好似有解但唔記得
可能我想俾個病既名份自己
GeoGuessr考你做偵探多過記憶
咁宜家咪失敗咗,無名無份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞