懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
有冇巴打有亞氏保加?想問一啲野
https://lih.kg/biQoNAV

樓主佈呢個假膠局佈兩年

呢個post曲線係咪真係要講明
藝術,噉你人生呢?都輸畀唔少人
其實有冇自閉 人生都係咁過
樓主唔使太介懷
正常啦 呢個世界得愛因斯坦、霍金嗰類型人先係主角 普通人嚟講正常都係輸俾佢哋呢類型人㗎啦 所以照你咁講輸俾唔少人都錯唔晒嘅 畢竟一個都嫌多
自閉症自認自己只係輸畀愛因斯坦、霍金,但永遠覺得自己高身邊人一等睇唔起人,事實上根本畀身邊人都失敗,我都見唔少,不過唔知你係咪啦
sorry冇咁諗過 愛因斯坦同霍金都只係個例子 正如中學讀書讀Band 1B嘅學校都已經輸咗俾Band 1A嘅我承認我以前讀Band 1C都已經輸咗比佢哋呢兩批人 人生就係咁㗎啦 一山還有一山高 咪諗吓點樣令自己變好囉 從來冇睇唔起過身邊嘅人 再者我身邊啲人同我講:「你唔講我真係唔知你有情緒病又自閉症」 你見嗰啲人唔係因為自閉症所以自大 而係本身個人閪啫 同埋唔知你係咪覺得自己冇自閉症所以人生好撚成功呢 咁你點睇Elon Musk有自閉症但人生都成功過你
自閉症當然有成功嘅人啦,當你去到有人哋咁成功就算有咩病都無人理你啦,佢唔講都無人知㗎,講咗出嚟個故事再動聽啲另大家更加佩服佢添。但前題係佢已經成功,大多數自閉症都係明明能力唔高又失敗都妄想自己高人一等
咁係你唔熟悉自閉症呢個病 三成人係高功能自閉症 其餘七成自閉症患者都係被界定為智力障礙 甚至連自理都有困難 我就咁已經肯定唔係大部份都妄想自己高人一等 而且喺我識嘅人當中大把人係對自己冇乜自信 就咁睇已經覺得你係一竹篙打一船人
自閉嘅人自己梗係唔覺㗎,甚至佢哋唔知自己表達出嚟畀人睇就係睇唔起人。

發覺自閉症真係好鍾意用所謂「高功能自閉症」嚟打飛機,呢個咪高人一等嘅例子囉,妄想自己係高功能自閉症,三對七,都高過班七成嘅,從來唔諗下自己原來係原來嗰七成

唔係高功能就智障?非黑即白,又係自閉特徵
原來假膠
對呢方面認知不足 不如就認低威啦
高功能自閉症即係正常智商嘅自閉症
個範圍連有限智力都計埋入去
呢啲其實就唔係非黑即白嘅
唔識就上網睇吓
柒少啲當幫忙Thanks
郁啲就話人哋自閉症特徵
唔講真係以為你係精神科醫生定唔知臨床心理學家
吓,你自己一開始咪認咗有自閉症囉。至於你質疑我講嘅係咪自閉症特徵你大可以問埋治療你嗰個醫生呀,問完你咪知我有冇講錯
自己上網再睇吓咩叫做自閉症特徵先啦
想知呢個係咪特徵咁你咪自己睇DSM-5囉
總之自閉症就係社交障礙、溝通障礙、重複行為
定係係你個世界嘅自閉症特徵係你話事㗎
自我自視甚高非黑即白咪喺社交障礙同溝通障礙到展現出嚟,問下你個醫生啦
請問DSM-5嘅解釋邊度有自視過高非黑即白就等於社交溝通障礙
好似明白點解啲人點解成日話唔好同戇鳩仔爭論
我本身都識唔少心理學家佢哋都話係喎,唔信你可以問埋你個醫生

不過我唔係打算說服你,因為淨係信自己認為嘅事實固執死牛一面頸就肯定係自閉症特徵
大家咁話啦
我就信DSM-5嘅
唔好忘記你都有份同我死牛一面頸撐到行
你自己不如都check吓自己係咪啦
我算幾客觀啦,你大可以問多幾個權威

我識嘅心理醫生朋友傾開閒話有題肯定我無,但你大可以繼續一廂情願覺得我有如果會令你好過啲嘅話。

我係check到有又唔拘呀,最好從細個就check到有添,考試考DSE加時最多加到25%,又有得兩蚊搭車攞傷殘津貼,係有咩失敗唔如意一句我自閉就得,屋企人驚你發癲仲要奉旨睇住你成世唔駛煩添

不過可惜我唔係你噉無自閉啦
唔知你邊度人嚟嘅呢?
香港呢邊就冇心理醫生嘅
只有心理學家同埋精神科醫生
定係喺你嘅世界係有心理醫生呢樣嘢
不過你喜歡啦
自閉都總好過係個人生得閪嘅
自閉都叫有得做訓練改善自己
但係通常個人生得閪嗰啲點都唔會想改
喺度過份執著字眼呢啲細微嘢捉字蝨

你口中嘅心理學家同醫生我都識,我亦都識你口中高功能自閉症嘅人而feel到佢係肯改嘅,佢哋唔會將自閉症掛喺口邊上網圍爐囉,相反佢哋真係會意識到自己好有可能一時衝動講錯嘢,雖然未致於會道歉但起碼都唔會講一句駁十句,而佢哋嘅改善亦都反映到喺佢哋嘅成就上面,我真心服佢哋呀。
成個post得你將自閉診斷同人生成敗扯上關係嚟講個問題癥結根本唔係成就度

有冇諗過自閉人係真心想reach out to其他人,適應主流社會,學懂溝通,減輕人地對自己有誤會/自己信息表達唔到俾人聽嘅呢種壓力同鬱結,就算佢本身有高成就,都唔會抹得走

你講到high achiever=多數睇人唔起
Underachiever=攞正牌失敗、攞福利
講到尾你淨係識放大負面標籤,唔肯放低對自閉症患者嘅成見
Sor9ly喎 我只係會咁對啲自以為是嘅人
至於其他人 我唔講嘅話根本唔知我係情緒病患者或者自閉症人士
而家又唔係返緊工 你又唔係我啲客 你又唔係我老細
鍾意駁你咪駁你囉
至於上網圍爐 見到同路人咪吹吓水咁囉 犯法咩?
No offense唔駛咁敏感咁躁嘅

我只係話畀你聽你口中高功能自閉症嘅人係點改善點做人嘅啫
其實最撚失敗嗰個咪佢自己
喺現實搵唔到認同
上嚟連登呢度話啲自閉症人士攞正牌失敗
以為自己好有道理
講到自己識好多醫生同心理學家
當正自己專家咁樣
笑到我呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞