懷疑患上自閉症請入嚟

549 回覆
70 Like 107 Dislike
所以醫生問:「你嘅朋友會點形容你偏食嘅情況?」

我:「佢哋話從未識過一個人咁偏食。」
樓主有冇睇過big bang theory?
除咗智商
你啲行為似唔似Sheldon?
自我中心
唔識睇人感受
收唔到口
唔識言語藝術
雖然你心入面係認真對人好
但太直腸直肚就會傷害到人
全對!醫生話我哋呢類人多數結唔到婚,但自閉症係男多過女好多
可以介绍去邊個度睇
例如就算細個同朋友去7-11買嘢食,個熱櫃我大部份都唔食,如魚肉燒賣、魚蛋、粉果、腸粉、炒麵,我唔係唔鍾意食,我係一啖都無試過,如果迫我食,我會嘔,但點解唔食就無原因。

香港人嘅人間美食我都唔食,公仔麵、營多、雲吞、菠蘿油、譚仔……同樣一啖都無食過但唔食,我唔會話我唔鍾意食,因為我係唔食

最怕飲茶,d人成日叫我唔食嘅嘢,長輩夾俾我就仆街了,夾腐竹卷、叉腸、叉包、蝦餃等等,全部唔食
回頭望我覺得似「鍾意」多過「愛」

個個都對我超好,分手後全部都做得番朋友,所以我覺得可能我又鍾意人對我好所以一齊
係張平面圖,唔會蕩失路
每個月有二千零蚊收同埋可以兩蚊搭車
好中,對最親嘅人尤其傷害,對一般人反而唔太大影響,因為基本禮儀都會做足
無睇meme, 無興趣睇「人」,動物有睇
係有好多共病

不過我自問都無adhd, 醫生亦無話我有,我又無刻意去問,當無喇
樓主有無同人眼神接觸嘅困難
有老婆就算有病都唔嚴重

醫生話大多數老婆頂個老公唔順就捉佢去見醫生,醫生要同老婆解釋自閉老公嘅行為,做佢翻譯師咁,化解好多誤會
咁唔係應該開心先係咩
你咁多年嘅失敗都可以歸咎於自閉
攞正牌失敗 你做乜都唔會有壓力
因為你係自閉
做自閉仔先屈機,我思故我在,人無恥天下無敵。
Infj 呢?
雖然冇接受過治療,但我都覺得自己有啲唔同…
同你第二段好似
謝謝,我希望更多人認識自閉,唔係低能或內向

食藥係令我比較aware出面發生咩事,知道人哋同我講嘢,同埋無咁多嘢刺激我由0跳到100,比較flexible, 有改變行程我都會無咁燥,個人比較易話為d
自閉症又點會識上網
我認為我有鋪排,慢慢撤退,但對方永遠覺得係突然,呢樣可能係我嘅「自以為有鋪排」、「減少傷害」,但其實都係自己世界認為係
呢個未聽過,唔敢答
喂 邊份Journal 出架 Share下好喎
第一呢個性格分類讀書果時Professor講呢樣野常見用途係比大公司HR請人 可以好快睇到佢大概係一個點既人 而唔係深入研究你係一個咩人

第二 通哂天既性格測驗係無意思既
有興趣既話睇 Methodology同Research Method
中英對我嚟講無分別,因為我英文程度同中文一樣,所以溝通上都係同樣問題,我記唔到亦成日聽漏

但吊詭之處係其實我有聽足,但當下唔知點解skip咗,十分鐘後我回想對方講過嘅嘢,我係聽足的,但當下會無反應,以為佢無講
我有個朋友同我反面,當刻我有諗過搵番佢,但又覺得:大家性格都不合,今次救得番,都總會有下次,都係算啦…..
完全正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞