懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
我確診佢係好開心,因為解釋晒佢嘅疑慮,亦明白我唔係唔錫佢,佢以前會自責覺得係自己唔好,宜家會話自己照顧緊病人,心態好好多
呢個po好好笑!我相信如果我係男人都會係咁,呢世溝唔到女
醫生有無解釋你呢個思路同自閉有咩關係?
因為我都發生過類似嘅事
當時同樓豬諗法一樣
啲人咁撚曲都唔識分
我醒起一個經歷,係我在大群女仔中嘅表現:

話說以前識咗一個生意人,佢有贊助下tvb節目嘅,有日佢話要提名我選港姐,勸我當見識一下,咁我就答應咗。

面試嘅時候,十幾個女仔一字排開坐係度,面對評審,逐個介紹,當時我見到所有女仔都坐得好直,坐姿完美,講嘢時把聲好作狀,成個畫面都好假好有壓迫感,d女仔私下傾計時我感覺係好假,語氣都好作狀。就嚟輪到我時,我決定拎個手袋放上大脾攬住,坐到寒背攣埋,求其自我介紹(應該時間最短係我),務求評審覺得我無誠意。

最後梗係無入圍,但呢個經歷好難忘,係第一次咁唔舒服嘅氣氛,我感覺個個女仔都好aggressive, 好假,好得人驚。好似我係小朋友去d好莊重嘅大人場合咁…
我係要刻意拎開所有情緒/情緒表達,係我唔了解嘅嘢,認為唔重要,要自己唔可以有,亦唔俾其他人有,而且誤解別人,老公係真心想幫忙,攰有攰樣係正常,我就視為佢做比我睇佢有幾咁辛苦!唔欣賞佢嘅好意,唔理解佢攰但唔係做比我睇
題外話,唯獨有一次令我最討厭嘅係比較!

話說親戚有個女,佢覺得個女好靚,成日搵我嚟比較,但樣無得比較。

有次食飯,佢走過嚟用佢兩隻手箍住我條腰,度幾多個圈,就話:阿X條腰同你差不多喎!嗱,佢就咁粗,頭先度你就咁粗…..

我覺得好反感,我寧願佢直接問我腰圍幾多好過咁樣無啦啦伸手埋嚟度
樓主打字好有條理,實現講嘢都係咁?

我以為自閉好多都係1999還是只係偏見
好多講嘢有文有路 亦有啲唔講嘢 因為自閉一樣有外向同內向人 但鐘意講嘢果啲會不停講佢啲冷門興趣 講到你無癮都仲講
我都係A仔,對我來講small talk 係好難。一來果種講野方式係casual 而通常我會認真咁討論,二來通常講既topic係比較日常而A仔興趣比較狹窄難答到嘴d。(就算對某樣興趣知得好深入都無用因為“正常人” social 方式係由淺入深咁吹)
我表達能力無問題,但只限於我有興趣講嘅嘢,其他話題會無嘢講,但都唔會1999

醫生對我好有興趣,因為我好清晰話佢聽我點思考,自閉小朋友就唔識咁樣表達
我未至於會笑,咁大反差,但我會眼神空洞,好似無聽對方講嘢,我控制唔到我對果個話題不感興趣嘅反應

好多時我係無反應,連哦都無,對方會覺得我無聽緊,其實我每隻字都聽到,只係無反應

所以通常d人唔會同我分享感受,我亦開心無乜人搵我分享
自閉係靠rule based 扮正常,只要個context轉少少就未必用到,但呢個係能力上侷限。
我都係不自覺地認真討論,所以有時會好古怪咁,唔出聲就最好
除左因為女性本身情感能力比男性強,我覺得社會文化expect 男仔要主動care 女性感受/approach 女都係重要原因(所謂”暖男”)。後面有留言quote 翻以前d post,同樣事情如果男仔做就俾人笑毒唔識溝女,但女仔就社會對佢地無呢種expectation,樓主靚女就更加。(當然我係男性角度睇,如果a女覺得社會其實都有其他負面expectation可以糾正我)
起你底見你之前係男人
衣家又講我老公

share account 呀
見到唔少人quote the Big Bang theory我都覺得幾中,但我想推薦另一套good doctor因為佢真係深入表達到自閉症患者遇到咩困難,係點樣成長。例如主角一開始唔明白咩係愛,對住愛既人每樣野都要跟足佢用自己邏輯分析出來果套,但係去到結尾佢識得尊重佢愛既人意願,即使佢唔同意都好,但係對住愛既人可以放下不同。而且Dr. Glassman 死既時候學識放下,放係心入面懷念就得了,唔一定強求留係一齊。
多數自閉配較低智商嗰啲都搭埋過度活躍

唔係大家諗嗰種毒撚自閉
我asd/adhd 但唔係低智商
呢下先慘
低智商都話可以去庇護工場入筷子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞