懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
乖乖哋繼續聽日8點起身返工啦
Sensory = 感官
praxis = 實踐
ideation = 構想

你唔覺得therapist講野既目的只係要你改變想法,而唔係真係現實世界點運作?
咁你自己都係人,但你有興趣聽therapist分析你自己依個人?
你個example條女係無興趣傾都無謂個隻wo

把口再浪都搞唔撚掂啦
好奇樓主食咩藥?
真心膠咁講

現實真係會咁對答法一係識左好鳩耐

一係識無耐耍鳩你

仲要po個條友啲舊po睇完都知classic kam友嚟

搞笑定認真好
我另一半同你一模一樣

佢溝通模式都係literal,停留在字面上嘅理解。

講反話或者單單打打嘅說話 會令佢大腦hang機 然後好大困擾

我份人比較大男人 相處之道係直接比指令

佢份人本身自尊心好強 唔鍾意聽人講

我就會break down啲steps叫佢跟住做就得㗎喇

到成功咗 一定要讚佢鼓勵佢 等佢覺得係佢靠自己努力先成功嘅

用咗好多年時間先得到佢信任
樓主都話係魚油丸 placebo 嗰類

對呢類人黎講 「佢認為食咗藥」呢個主觀認知 就已經足夠藥效
俾對方知道你情感同情緒都係好對對方好可以了解當下嘅情況嫁,
例如你老豆好攰但又幫你洗碗,

你可以表達俾佢知我理解唔到點解你攰又要夾硬幫我洗碗又唉唉聲,我覺得好煩啊。

好過你只係西佢面或者厭棄咁叫佢唔好洗。

唔知你明唔明,不過我覺得溝通係雙向,你要學點read人地心情同時都要俾對方read到你嘅
你哋搵到行得通嘅相處方式就好了!確實需要好長時間先得到信任,再聽人講嘢!

你無師自通好厲害!
我無食果排無話比人聽,另一半同醫生都會突然問我係咪無食藥
我另一半都有好多呢類病徵,但拍拖時只係會覺得佢比較cool。婚後生活啲問題先會出現。

比幾個例子大家:

bb初出生嘅時候,佢同bb沖涼會將個頭浸完全係水底,覺得咁樣洗先乾淨,個b因為溺水喊到癲咗,而佢會繼續,因為需要完成呢個清潔步驟先可以停。

過馬路佢習慣企到路邊嘅位置。推bb車嘅時候 佢都堅持要企係同一位置,架bb車會出咗去馬路上面。叫佢退後一步,佢會好困擾,想同你打交死過咁款。

以上例子佢都覺得完全無問題,最大問題係我打斷咗佢步驟/習慣

ps 我個仔今時今日仲健在
仆街,我是咪自閉
因為食藥呢個動作好緊要

會引導你去對自己嘅行為認知/自我檢討

所謂嘅「儀式感」
噉你自己係丁蟹有咩感覺?成日所謂唔覺意傷害人,會唔會想快啲死/唔死都無撚用
但你現實係咪都輸畀身邊唔少同濟?覺唔覺得係因為自閉
你講起好似都係
我覺得呢兩幅圖都唔太中我嘅情況
我覺得佢唔係要我改變想法,而係幫我跳出自己的框框思想,例如我腦裏只有答案A, 佢會同我講呢個世界仲有BCD, 等我自己思考,我就知自己單一思維,同世界斷線。

我係一個病人,有興趣聽醫生分析自己個病,好出奇嗎??
我之前唔知點解了解對方係一個好處,我嘅角度係我唔了解人,好正常,人哋唔了解我又好正常,堅持要去了解一個人係唔正常,但原來好多couple都了解對方!

不過我都係得個知字,仍然唔係好掌握到
你打斷佢步驟係犯天條,一定被五馬分屍架喎!你仲健在應該係你包容到吧?!
我睇你呢個留言笑咗出嚟!我向來都唔認為自己要食藥,d藥又貴,可免則免!我諗你大概係話就算呢d係糖,對我都係有效
又未去到呢個地步,但都會想同人講番對唔住,我犯嘅又唔係天條,亦無推阿婆出馬路
除咗生肖全中

我唔係自閉 但細細個唔識自己一個喺公園玩
覺得其他細路好低能 一路大落去個人比較鍾意自己一個 主要係覺得社交好煩 要等嚟等去好浪費時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞