懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
CP(臨床心理學家) 唔會開藥
通常用counselling 手法 如cbt 等方法介入
改變自己既思維模式 發覺自己思想陷阱
Psychiatrist 就可以開藥 counselling 既功能比較少
所以一睇就要睇曬cp 同Psychiatrist
雙管齊下先醫到
由其是asd 特別固執 食藥唔會搞得掂 要係cp/ot 學返social skill
我無俾人排擠,但我覺得自己一個好開心,你有咩痛苦呀??
可以的嗎?
得,但唔好講嘢,唔好有潛台詞,唔好太多人物關係圖
想問下師兄有冇成人asd 既cp介紹
搵左好耐,一般cp都係幫小朋友asd.
明白,確實係,雙管齊下最好,不過我做咗兩年訓練,我覺得自己進步慢,成日唔記得醫生講乜,又唔記得要做乜…
人無可能唔返工
但職場上被排擠
一點都唔好受
自己一個人返工放工
最攞命係 我asd之餘有埋共病adhd 同抑鬱焦慮
ASD患者則可能較出現「hyperfixation」的情況。這是焦慮症、抑鬱症和自閉症患者的一種應對機制,患者會重複進行某些行為,而且這些行為甚至可以持續數年。不斷觀看同一齣電影、暴食,都是「hyperfixation」的例子。
面對咁強問題真焦生不如死
我對「人」嘅性行為零興趣,結果離咗幾次婚
你覺得
性格個個人都唔同既 總有人係固執直接特別少少 或者不擅社交
vs
呢個係一種自閉症狀

兩者有無界線?定係同一句說話既唔同講法?

你覺得人地對你講邊種講法/ 有邊種諗法會令你舒服d?

多謝分享
我覺得Asd最明顯特徵既係天生無同理心
理解唔到別人感受同情緒
無同理心引致到社交技巧薄弱
唔識睇人眉頭眼額 唔識閱讀空氣
唔識同人溝通 只係講自己有興趣既野
全部都係無同理心引致
咁你慘好多,有埋咁多病症…
睇緊醫生未呀?
睇公家要排期好長
睇私家撞正呢家失業無錢睇
兩難局面
唔食藥根本搞唔掂之後如果有工返既工作
人生就係咁痛苦
我唔係專家,所以我quote番精神科醫生同我講嘅說話:「每個人都需要私人空間,你同其他人嘅分別係,一般人係O呢個圓圈咁多嘅私人空間,而你係((O))咁大個圈嘅私人空間!」

我嘅理解係例如每個人都會好唔開心,間中都會失眠又會諗過自殺,咁又同抑鬱有乜分別呢?我諗係時間嘅長度同程度嘅分別。

醫生話唔好信坊間果d自我測驗評分,自評係咪自閉果d, 我問佢點確診我?佢話係臨床判斷,佢從來都無問過我「自我測驗」之類嘅問題,我估計佢係在我談吐中聞到我陣除,我睇過一本書話,自閉症患者在有經驗嘅精神科醫生面前就如流鼻血一樣咁明顯….

佢曾經話過我個人好似機械人咁,諗嘢係將所有情感撇除,對人同對自己把尺係一樣嚴謹,比人感覺係不近人情,但唔怪得我,因為我係對自己都不近人情,雖然好難相處,但做人總算公道公平。

我覺得話我有病就好了,另一半就會比較包容
同意,我連咩叫同理心都唔知

醫生話我:「人哋死老豆好傷心,你知道亦明白點解人哋會傷心,呢個係你邏輯理解,你明白。而同理心係你自己都感覺到對方傷心,你自己都傷心、係情感上的同理,唔係邏輯上理解!」

佢講完我都明明地,不過覺得我無可能會在情感上有同理。佢話無同理心無得醫,係與生俱來嘅能力,無就無,所以佢現階段集中幫我處理社交問題先
私家真係貴到離地…..咁你排緊公家未?
你去邊度確診的?果度有得做follow up嗎
排緊 要排成年
青山醫院 我既宿命
就黎拎白卡
聽講公家醫生每次見你一陣就請你走
應該係唔斷尾 長期覆診
呢度OK唔到。唔好意思
可以你TG我嗎?萬分感謝
tg id= mokkwok
續寫,自閉症人士多數係極度偏食,唔願意試新嘢都係導致偏食原因。

醫生問:「你d朋友會點形容你偏食嘅程度?」

我:「佢哋話從未識過一個人咁偏食。」

我宜家諗番起先覺得當時醫生係在診緊症,而我只當係普通對話。

我哋呢類人亦跟唔到別人做動作,例如學跳舞、跳減肥舞等等,總係跟唔到,亦左右不分,除咗本身動作笨拙,手腳不協調外,對於「模仿」係表現極差。

我玩唔到群體運動,因為我無法在非言語下去理解、或同別人合作,例如打籃球,教練講解戰術,首先我幻想唔到個戰術,睇圖我唔明,落場對於教練提示、隊友嘅眼色提示等等,我全部get唔到,最後只會自己做自己嘢,成日俾教練話我發夢遊魂….

有次去泰國旅行,過關時我俾passport個泰官吸印,佢身後係行李輸送帶,我無望過泰官,一路望住遠處嘅行李帶,想睇下班機係邊條行李帶,眼神空洞,同泰官亦無眼神接觸,於是佢有d嬲咁問我望乜?我話望行李,之後我唔記得佢講乜,總之都係不滿嘅說話….我確診後諗番起,應該係我同其他人嘅行為大不同,所以引起佢注意。
其實睇人面色做人 有時會令到自己都好扭曲 好似失去左自我 self esteem 超低 要有平衡先好

如果無同理心 咁會肯幫人嗎?會對人好嗎?

感覺自己平時對陌生人有友善行動個源動力係來自同理心呢 例如估到人地既需要 感受到別人難受

如果無同理心 會有另一個源動力嗎?
原來外人所以為嘅閪格、公主王子病,有機會係自閉症

咁多年嚟估唔到‘’有病睇醫生啦‘’,原來呢句嘢唔係咒罵,而係suggestion
咁你同劉馬車咪好friend
係想知道你既睇法而已 身邊既朋友疑似係 而令我有咁既疑問

如果要睇醫生先會知道 咁或者其實唔太影響生活既話 都唔會有動力去問去睇了 你都幾好彩 有機會機緣巧合撞到呢個醫生

無論形狀幾特別既砌圖 總有佢既容身之處
或者有人認同到你80% 以上既價值觀 咁佢同你就可以好開心咁相處
佢又覺得你好好 做人有原則唔會變黎變去
我都想知好耐
我估係因為有唔同款式,但係變化上有特定規律
利申 鐵膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞