懷疑患上自閉症請入嚟

590 回覆
72 Like 117 Dislike
但係即係你都對其他人嘅事有興趣?
我對「件事」有興趣,對自身同任何人嘅溝通接觸無興趣,如果我有機會見到KOL同何伯,我唔會想佢同我講嘢
正常人有情緒病都唔會認,更加唔會睇醫生
好似我咁,我覺得自己都應該中度抑鬱,好易鑽牛角尖,即使自己知道,亦都控制唔倒自己清醒,諗野永遠向最極端方向諗

而點解唔睇醫生呢?
首先一定係窮
其次我唔覺得呢啲野除左自己之外有人會幫倒我
我去聽佢講果啲野我諗根本我都明,只係做唔倒
老鳳
好難得有亞氏保加症人士可以咁具體分享自己的心路歷程!雖然知道你生活上可能遇過唔少難題
,不過我相信你都有好多優點,吸引到朋友仲有愛你的老公

不過我想問你依個account幾時開始用…我見舊時有個post係獄卒同埋女友廚房,係咪樓主嚟㗎?
無錯嘅,情緒病人通常都唔會認知自己有病,但都有d人癲咗一輪後,睇到親人嘅反應同經過反思,會肯去睇醫生。

另外我都覺得有情緒病嘅人好慘,因為精神科醫生好貴,平極都過千,傷風感冒反而又平又斷尾

好多人都覺得精神科係齋傾計,我之前都咁諗,後來先知係關功力事,佢會順住你嘅性格同能力去教你做你能力範圍內嘅事,至於你係一個咩人,就睇醫生識唔識睇喇
有冇諗過活用你既技能考個的士司牌做parttime的士司機?
謝謝支持同相信!

個ac係共用的
有諗過,但我揸車好差,因為我距離感差、亦因為唔識睇其他司機嘅表情/手勢,所以常有誤會,例如我唔知對方係咪讓我,有時我以為對方係讓我,於是我行先,惹來對方個樣好嬲,我都唔想….

所以自閉真係會影響日常生活,甚至道路安全
揸車唔係睇表情,鬼睇到車入面,要睇都只係對眼,make sure條友唔係睇緊電話見到你
揸車真係睇車,死物黎,依家仲有無人駕駛添
揸車睇到其他車個動態,車都有body language,係唔係想過想轉左想轉右

不過新牌仔既弱點係唔識睇車既body language
又或者,新牌仔自己車既body language好亂,其他人一睇就知條友唔識揸車

你又有無諗過你成日歸疚你唔識睇,但其實新牌仔/人人都唔識睇,咁你點定條介線?
比完錢果下個精神仲有問題
我老公都係話車有body language, 我乜都唔識睇架….基本上唔係文字或說出口嘅(表面),我都唔識睇,估又一定係錯…

我唔係新牌仔….但揸車表現應該係長期新牌仔
錢果方面真係好難克服,明白的
唔好講咩表情呀情緒呀住先
你行路個陣唔會理人地咩表情手勢
點解揸車就煞有介事講咩表情手勢
你有冇發現學車從來都唔會講表情手勢,從來都會聽其他車既指示
揸車從來只係講法律,講規距
你既症狀包抱唔跟法律跟規距? 劉馬車咁?

距離感差,咁你個人肉GPS其實無距離?
從來都*唔*會聽其他車既指示
政府有冇?不過有都好流我諗
揸車讓唔讓,人地幾時想出/唔想出,亦有好多人係唔跟規矩,動靜千變萬化。

我行路無望人,亦覺得無需要知道人哋想點行,會唔會突然撞出嚟,佢要唔守規矩亦唔會太影響到我。

我唔知劉馬車係點呀!我係跟規矩,但我都知道好多人係唔跟。

我人肉gps確實無咩需要距離感,我個腦係平面地圖,但我未去到可以同人講,離xx仲有幾km/幾耐。

同埋呢度我指嘅係車同車/車同死物之間嘅距離感。
揸車係講priority,又或者叫right of way,唔駛講感情表情讓唔讓
你行先就係你行先,人地係要搶你right of way撞左就法庭判
每個司機,只需要諗自己要負既legal responsibiliy

你又有冇諗過你依家學得太多「感情」,但係D感情其實係假或者強加?
係要分自己有冇興趣,係要分有冇感情,但其實D野係無得咁分,你或者你therapist隔硬要分
就算有行人在高速公路行,或有賽跑冠軍衝出馬路,你都係要停架,唔係邊個有right of way問題,自然反應係會停,亦唔係因為唔怕上身而可直接撞埋去,照道理講,以後我都唔駛讓人/俾人cut線,因為我有right of way, 佢夾硬cut嘅話我就撞埋去理得佢死啦!

分有無興趣係我解釋比人知,本身我就唔會同自己講我有無興趣,自己分係感情定理性,自己行邊套就係啦
我都係亞氏我明白咩叫係database度攞資料出嚟對
但由於我個人比較摺,所以現實世界入面無乜人同我交流(除咗屋企人)
咁我係邊度搵資料補充我嗰database? 就係高登同連登

我雖然有account,但基本上都係做CD-ROM
我做嘅嘢主要係睇留言,睇吓人哋(正常人又好,痴線佬又好)係點樣對話,出post點樣問問題
,點樣用文字去分享自己意見,包膠/懶人包係包括啲咩,咩叫近車太貼

我細細個嗰陣成日比人鬧十問九唔應,係咪啞架
我諗係因為我個database一片空白,無資料可以攞出嚟用
你database可能係要d時間去搵,如果人哋同你講嘢,比一個鐘你答,你一個鐘後可能會答到,你未有機制令你即問即答。

我十問九唔應就因為我唔知人哋同我講嘢,成日遊魂
無錯所以我公開試oral勁低分
因為我考完試先係database度拎到啲資料出嚟

但我嗰陣仲未知我有呢個病
我連睇醫生都要prepare醫生會問我咩問題,盡量list哂所有可能性同回答方法出嚟
我好多時同人講完嘢,事後回想覺得自己應該要講其他嘢,不過永遠只有事後檢討,當刻係出唔到嚟

我宜家都睇醫生都好似你咁手,要有準備先見,你宜家有無keep住睇醫生?
btw我完全無睇過精神科醫生去睇亞氏保加
我指嘅醫生係普通傷風感冒嗰種家庭醫生/專科醫生
因為講唔出自己邊度唔舒服=醫生診唔到症=醫唔到=哂錢哂時間
同陌生人傾計我真係who fucking cares

我知自己有亞氏係因為識人有相關知識,一指就指到出嚟我係亞氏
因為啲特徵真係同我perfect match

父母老師只係覺得我怕羞內向,從來無覺得我係自閉
我父母就唔識呢啲架啦,老師就唔知係懶得理定係都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞