懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
有d病係接受唔到微少誤差
時間同日常上

例如班車早咗一分鐘到
都會完全崩潰
自閉症同性格有關,你睇精神科佢應該都只係開藥比你?
佢會唔會有乜野方法改善你社交或控制重覆性既行為?
自閉症有好多種,比較低智d嘅會不停開門閂門去獲得滿足快樂,你高智d就會鍾意另一樣嘢

即係咩?
咁你喺邊方面特別勁/特別有興趣?同埋你有冇ocd?
我對遲到好執著囉,咩人都無面俾,會鬧。

同埋洗碗次序,所以千祈唔好幫我做家務,而我呢d人係無可能請工人的,一定做唔到我要求。

當d嘢唔跟時序/expectation, 道火會由0一嘢跳到上100,會好嬲,確診後就有awareness, 當自己由0升到100時就知道自己病發,而唔係件事本身的嚴重性,從而收d火
你係邊種
重新入post 眼殘
Yes,多數自閉症人士都係INTJ,星座處女座,生肖屬雞
樓主表達得唔完全啱
自閉通常伴隨Sensory問題,例如高敏/低敏/sensory seeking,以至praxis/ideation 嘅問題
佢講嘅開閂門只係其中一種sensory seeking 嘅行為,係一種self-regulation
我唔認同係同性格有關,係個腦天生缺乏一d正常人有嘅物質,即係例如你唔會話躁鬱症病人性格係躁鬱,但一個人可以好易燥但又唔係躁鬱症,咁可以係性格,唔知你明唔明?

我嘅醫生除咗開藥仲會教我社交,同埋指正我嘅問題,佢會同我講「大眾」人係點相處,點講嘢,以前我唔知道「我」以外嘅人係點相處,所以人哋同我唔一樣時,我會好嬲或反感。

佢比d tasks叫我做,例如搵收銀姨姨閒談、睇八婆劇集等等

同埋佢要說服我相信佢,同相信自己係唔岩,因為我好固執,要說服我唔容易,醫生成日都會好小心一步一步問:「我咁講,你同唔同意先?」「你同意我就繼續講落去喇喎!」佢知道我好多主見,唔同意嘅話再講落去係晒錢晒時間,如果我話唔同意,佢會用另一說法去說服我,完全係跟住我脈絡去俾d知識我
所以ASD都係趁細個教社交技巧係最好
用社交故事已經幫到佢哋好多
重覆的不是動作上的重覆,而係專注研究一樣嘢,例如巴膠、鐵膠、學術上之類、天文地理都得
你醫生好似幾好,除左開藥比你 亦都有做心理輔導工作
請問介唔介意講佢係邊個?都有興趣
咁扑野有冇固執話一定要咩體位?
兩樣嚟
既然確診ASD
或者你都可以再了解多少少
ASD比較多重複行為、固執行為、興趣狹窄、社交困難、言語困難
一般都可能有職業治療同言語治療需要

玩門嗰啲可以係OT嗰邊又或者重複行為
專注研究一樣嘢嗰啲係興趣狹窄嘅表現
我無OCD, 特別勁嘅係記性,但只限對死物嘅記性,例如物件嘅外型、地圖、號碼,我係人肉gps, 去過嘅地方就好似有個地圖在腦。

但我對「人」係極無記性,包括大部分親友講過嘅說話,成日又問番,令人覺得我無心裝在,對人無心,唔記得「人」個樣、生日,同「人」嘅溝通、經歷,好多時聽番親友講以前,我覺得好新鮮,無發生過咁

興趣係烹飪、插花、睇動物,無乜了
以上所講都係我本人的特質
我就係其中一個
無論小學中學大學到職場都俾人排擠
覺得自己係異類
有asd既人係呢個社會真係好痛苦
習慣左自己一個
關星座事?!
嗯,你岩
細個做訓練治療點都好過大個嘅

我都希望自己細個有咁嘅機會
有冇申請到傷殘津貼 2蚊搭車
你PM我話你知,佢好full booking, 我改期要等一個月先再有期,同埋$4000/鐘我覺得係天價囉

我睇過一個中環的收$1500,勁廢
我無OCD, 特別勁嘅係記性,但只限對死物嘅記性,例如物件嘅外型、地圖、號碼,我係人肉gps, 去過嘅地方就好似有個地圖在腦。

咁帶你去到任何地方你係唔係講得出經緯度?

興趣係烹飪、插花、睇動物,無乜了

咁你當人係動物咁睇得唔得
玩門果d可能多d嘢要治療訓練

有你講解下就好了,好多人對ASD有誤解,又有好多人覺得自己係,靠你更正一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞