懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
咁你既自尊心應該係幾健康既水平 又可能加上你本身待人真誠 身邊人又受呢套?
咁其實你咁唔在乎社交,咁點解仲要比天價去睇醫生?
大可以唔理,繼續自處都舒服架,
反正你未被確診時生活都係咁過?
我自尊心無問題,可能好彩無被欺凌過掛

唔受得真話嘅人可能都遠離咗我
人肉gps +1 ,鍾意渣車,唔鍾意搭鐵
因為你有覆人話你依家大約知得閒飲茶係咩意思
我就覺得你好似要喺腦入面搵返個data出黎配對

其實當一個人講得「得閒飲茶」呢句野嗰時
佢所講既字眼係一啲都唔重要
佢唔講野就咁俾個眼色你,或者佢講「再講啦」,frd啲既就咁「唉,屌!」
個意思同得閒飲茶係一樣
如果要去對database根本唔會對到
呢啲都講唔到太多,我諗你依家都會知好多係咁樣溝通

你好好彩,你未知自己同人唔同之前
身邊一樣有朋友唔介意你完全理解唔到佢地字面以外既意思
仲有個老公頂得你順喺係身邊一齊面對
依家你有想改變既心,我諗你身邊既人都會睇得出
得閒飲茶
我反而想知 自戀人格同反社會人格 一樣係做唔到「真心」愛人?只會當身邊人係工具 呢種心態同自閉譜系果種「建立唔到深厚關係」又有咩分別

我本身有啲自戀傾向 我愛人都係因為出於人哋愛我 我好少主動去愛一個人 除左性慾上 又或者只會憐愛 即係對方弱過我 我「可憐」佢 係唔對等既愛
其實我唔捨得比咁多錢,係老公覺得超值,佢最驚我唔肯睇,我又嫌貴自己停藥,佢話最多勤力d搵錢比醫藥費,否則佢嘅人生會好悲慘

我未確診前人生都係咁過,所以我係為其他人去改善
你果然係a仔
唔一定,但好多時都係
例如唔少父母,因為發現子女係自閉,成人先診斷到係自閉,解釋返由細到大嘅「不同」
同埋好多時係成個家族咁,唔止一個有
嗯 你既自閉特質未致做成好大既人際困擾 亦可能同你有「模特兒」外表有關🫣 不過見你話肯為丈夫去改善自己 你都肯為其他付出 唔太自我 亦印證你丈夫有唔少影響力🫡
LM
你似弱智多啲
有無驗埋智商
同話唐仔係上天既禮物一樣難聽過粗口
笑死 你估由細到大同人相處佢遭受過幾多白眼?
唔通又同你講個病阻礙到佢 好困擾咩 又唔係best fd
人哋可能只係已經睇開咗
你就喺度gifted gifted
攞景定贈慶
加油 你老公而家理唔理解到你個情況
佢之前應該幾慘下
我老公話唔好放我出去害人!

我個database係完全唔夠用,宜家學緊,但又慢又無記性

感謝你的支持
我覺得你個問題問得好好,建議問醫生再比答案大家!
Small talk真係好困難,大班人就多數發呆,不過醫生話如果太困難就不如集中處理咗同至親相處問題先,外面嘅唔重要人物可以不理住,反正唔會再見,唔好一嘢對自己太多要求
係 會利用愛人 好似當佢性玩具、陪伴既工具
我怕醫生懷疑我係psychopath👻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞