懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
原來對咁已經叫敏感叫躁
而家連跟進我嘅社工都話我情況穩定咗幫我Close File
證明我改善做人方面已經冇咩大問題
有朋友又有另一半過得好地地
基本上就唔需要你教嘅
你開心就得啦。
不過都建議你敏感咗躁咗嗰陣飲啖水冷靜下嘅
大家咁話啦
我只係引用返身邊相對有權威人仕,唔係話一定啱,你可以唔信,我亦都無義務證明畀你睇我識唔識同點識嗰啲人,唔啱聽咪當無聽過囉,對我又無影響嘅
我不嬲都有呢個習慣。
你宜家都係時候飲返杯。
我都係當笑話咁聽吓咋
感謝提供笑話N則
你鍾意啦
飲水嗰陣小心濁親
哇 多謝晒你關心喎
我都有同理心嘅
就係唔理自己身材樣貌先大問題🤦
所謂自閉就係覺得自己唔需要去理會世俗眼光
同埋建議多d大眾興趣:睇動漫,打麻雀,睇球類運動,最重要係收多d風,同人八卦一下
咁樣有共同興趣先容易同人有共同話題溝通,尤其講八卦野要有來有往,同frd交換下情報都多野傾d
唔好抱住一種心態有病一定要見醫生同食藥,其實自閉同創傷後遺差唔多都係要患者跨過心理關口,自閉既人通常最大問題就係覺得唔需要去迎合個社會,只要你改到呢個觀念,應該唔使食藥都可以好返
In case你話要人叫你個名先醒,有冇諗過係專注力不足,try to投入多d會唔會好d,定人地講既話題你冇乜興趣所以先至諗其他野?如果係咁你咪發掘多d話題同人有得傾咯
講到尾就係跳出comfort zone,擴闊視野,祝你好運la💪
真係by case
有啲好似ocd行為靠logic咁改有啲效嘅
仲要啲loop有時係連埋啲childhood trauma一齊嚟呢下先瀨嘢
自閉既人通常最大問題就係覺得唔需要去迎合個社會

自閉係個spectrum,唔係個個都完全無自覺/係社交動機
你知唔知自閉自殺率係特別高,同埋masking, camouflage對精神健康有幾大傷害
唔少成年先確診嘅,都係先中焦慮/抑鬱等等精神狀況去求醫,搞嚟搞去都無咩起色先俾人「發現」
唔係覺得唔需要去迎合,而係有好大量嘅失敗經驗,自覺同世界格格不入
我都係因為得咗社交焦慮症 覺得自己社交能力不足先去搵臨床心理學家做診斷 最後個結果就係ASD 而家有食藥同埋之前有做過吓訓練 情況好咗好多
"自閉既人通常最大問題就係覺得唔需要去迎合個社會"

過來人
好在仔+生得遍cool 相對上小事
at least大家覺得你唔惹得唔會亂嚟
女嘅話真係masking mask到廿中跟住爆煲

扮完都reject你扮嚟為咩
香港有樣好
大家鬥閪
我就default樣凶到痴線嘅
街邊有咩所謂
我想同你friend嘅自然唔會閪
講到好似正常人真係好正常咁
That's why 要自己去改變,搵多d興趣,唔好咁硬頸
咁點解唔會咁鐘意小巴嘅?

點解會想發出某啲聲音?係咪會soothing?

對危險係咪冇咁警覺?

你自覺有咩情緒? 鐘意一個人對你嚟講係點?

謝謝你~~
你可以睇番樓主個回覆
你講到好似d帶水晶、催眠、吸引力法則之類咁喎!

如果我咁易醒起要做「注意言行」,我應該無病,到底係我「唔做」定「做唔到」?

我都未知要做乜先叫做「言行合乎社會規格」,即係我都唔識日文,我個腦點都唔會有日文出到嚟。

D藥係令我心情平穩d, 唔會咁易因為轉變而發怒。我發怒時唔會個腦彈出「呀,我今日有食藥,冷靜!」

你嘅說法太莫名其妙,不過又加多d data比我知道我以外嘅人係諗乜,都係有得著嘅
文字上理解係正常,說話上嘅理解就好差

所以我多數要求公事上用文字溝通,盡量避免電話聯絡
好同意
通常都係有自己世界,唔理大眾點睇

所以其實無自卑感,亦唔會因為埋唔到堆而唔開心/好想去埋堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞