懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
其實a女同a仔可以有好大分別
有興趣睇下呢本書

https://www.books.com.tw/products/CN11324266

a女情感同同理心能力 點都比a仔好 但同一般女仔相處依然吃力 同一般男仔相處可能好少少
亞氏會唔會遺傳?
係靠佢既Sedative effect?
定因為自殘/攻擊性出現係ASD都可能係因為情緒出現問題而用antipsychotics去treat /Agitated depression?
亞氏呢個Terms冇咗好耐
之前問過lecturer 佢就話自閉症成因好多 都唔一定會遺傳嘅
你咁重視其他人嘅說話同友誼都未必係自閉了,我唔覺得朋友好緊要,以前家人仲笑我無朋友,我反問:要朋友做乜??點解無朋友要比人話?

我比較好彩,無被人欺凌過

以前覺得唔識睇人眉頭眼額係好合理,因為無人可以睇通另一個人,所以我唔識人,人唔明我,正常不過。

但原來大部分人係識嘅….mind blowing
呢個我都唔肯定
不過我自己食abilify係因為社交焦慮症
除咗abilify仲有食escitalopram
如果個攻擊性嘅出現係想中止或者脫離當刻嘅環境?
即是忍咗周邊喺度嘈好耐嘅人,想佢地收聲,走去大力踢櫈或者掟嘢
我無特定set界線,唔會主動約或打電話就係

人哋搵我我多數都會赴約,我嘅朋友多數同我相反,係多嘢講,我唔駛諗講乜
美劇
幾有趣
可以睇下
你幾歲先識講嘢
姐係人地串你"你都幾醒嫁喎"你會理解成人地讚緊你真係醒?
你好叻呀,你講左我無諗嘅事實出嚟,我係腦海有d類似背書嘅方法去理解別人嘅行為同情緒,可惜大多數都錯嘅,我試過用圖片做配對情緒,錯到9彩!確診前我認為自己係岩嘅,係人哋否認,確診後我唔敢話自己岩,會聽人哋解釋。

醫生聽我講嘢都搖頭,話我理解錯咗,會同我分析,佢要我知道我嘅理解以外仲有好多可能性,而我思想單一又固執,所以出現好多誤會。確實好多挫敗。

我男女朋友各佔一半左右,多數都比我大好多年嘅,或比我成熟嘅,佢哋都係覺得我好小朋友,但講嘢真心,唔會奉承人,同埋我出名口密,其實係因為我唔記得人哋講乜,想唱出去都無能力

4000蚊我好肉赤,不過老公俾,話超值,話醫生比番個正常少少嘅老婆佢
你真係亞仔黎,假膠分不清
搵咗啲Online Test做
幾個不同嘅網得出結果都係 Low Sensory Threshold

即是高敏?
我嘅藥唔駛醫生紙,係supplement果類魚油丸
醫生話多數有
同女仔相處我無問題,正確d講,我從來唔覺自己有問題,認為我難相處嘅應該係正常人,而正常人係唔會同我講我有咩問題
我都唔太清楚,愛係包容掛?還是你未遇到一個令你愛到呢個程度嘅人?!
i see, take your time
唔知喎,應該係正常發展
我好多時覺得朋友係冇咩價值 可有可無 但做人好難無社交圈子

同埋多數人哋搵我我次次臨出門口都會覺得好辛苦
係會架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞