懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
兩年幾前我被精神科醫生確診為自閉症(亞氏)患者,有見好多人懷疑自己係自閉症,所以我開個po講解下自己嘅問題同見精神科醫生嘅經過,呢位中環名醫,收成四千蚊一個鐘,勁貴但又好有料,每次見完都有得著。

首先,當初見呢個醫生係為我哥,因為佢同老婆關係嘅問題似乎出自於佢內向性格,我成家人都懷疑佢係自閉,所以我帶佢上去見名醫,開宗明義話懷疑佢有自閉或亞氏。

點知見完醫生後,醫生話佢唔係自閉,佢在工作表現亦顯得佢正常,有時可能只係因為無人教過佢點處理兩性關係而經常做錯決定,內向係性格,唔係一種病症。

而我係後來因其他原因去見呢個醫生,見咗好多次後,有一日,佢突然問我:「你有無聽過自閉症呀?」我dead air咗….十萬個問號?關我咩事呀?然後佢就話:「你係亞氏保加症,但好多年前美國果邊已經幾亞氏列入為自閉症譜系,唔再細分喇!不過我覺得咁樣撈埋一齊仲亂,亞氏係比較適合你嘅狀況,你可以上網睇睇資料!」

「自閉症有好多種,比較低智d嘅會不停開門閂門去獲得滿足快樂,你高智d就會鍾意另一樣嘢!」

確診後對我打擊相當大,好似人生回帶咁,解釋晒以前我嘅奇怪言行,亦令我對現在生活同與人相處出現好多衝擊。

大家有問題歡迎發問!

首先我有個簡單嘅問題:「點解自閉者多沉迷巴士同鐵路火車,而唔係小巴?」
知道自己自閉覺得係病,都仲有得救…
我見到嘅情況係,好多正常人覺得自己係自閉

自閉嘅又覺得自己係正常人

所以我開po講下
你有咩奇怪行為?
如果日常生活冇特別係咪唔使理
有啲好笑
表徵:說話無乜表情,語調平淡無起伏,語氣表情同說話內容/情緒唔match, 例如好唔開心/嬲/開心,都淨聽聲的話,旁人會唔識分

動作遲緩,手腳唔協調

眼神空洞,無focus, 有時會被人誤會係啤緊人(其實在放空)

講嘢好直接,社交能力差,如果自己一個人在深山住係無問題,但只要有工作、有家人朋友伴侶,都會影響到其他人,得罪人係日常
因為按時出現有規律?
得罪人係正常,不如講多少少????

之前做識識落左個朋友都係Asperger
不過佢有米仔
細個接受行為治療,所以佢社交能力都唔錯
返工又返得ok
拍拖都係同佢女朋友行左半年先同佢講
佢女朋友都接受佢
佢都係之後同我講
我先留意到佢有少少怪嘢
硬係有少少怪,但係又講唔出嗰隻

TLDR 其實唔使太介意 換過角度諗,其實你哋係Gifted
樓豬男定女,有冇拍過拖
你回帶以前有乜不愉快經歷係因你嘅亞氏而引起
聽過啲人同亞氏人士拍拖好撚燥 勁撚固執
亞氏患者係咪總會有一樣或以上長處
其他人都冇發現你係 姐係你唔明顯WO
咁真係有機會其實好多隱藏病人

亞氏好似特別係唔識閱讀空氣 睇唔明人地D情緒同背後講野既意思
見你講野咁清晰 正常日常應該冇人會知 最多只係當你直腸直肚/KAM撚
記性好 鍾意重復性 極固執
呢3點係香港做社畜 其實可能係好大優勢
樓主細個嗰陣有冇呢啲特徵
同其他人相比會唔會顯得笨拙
咁又唔係只適用於香港
記性好 + 重覆性 + 極固執 = 好鐘意跟sop
向好嗰方諗大公司好鐘員工跟sop
極固執可以理解做有主見
有d人講兩句要跟佢嘅方向唔跟就話你固執, 其實只係其他人想做「大佬」而標籤你唔識社交
MBTI 係INTJ ?
Sorry 唔明
例如以前酒樓係可以食煙嘅,我十幾歲做暑期工,d同事同上司出去食lunch叫埋我,我話唔去,佢哋食完返嚟見我一個人,問我做乜唔去,我對上司講:「我唔鍾意你哋食煙呀!」上司當堂嬲到大力擲文件,口up up唔知佢講乜喇….

我同事表面有殘障,我last day果日同佢講:「我想問你一條問題好耐架喇,如果你唔想答可以唔答架…其實你有咩病?」 佢好好人都照答,我其他同事知道我咁問就嘖嘖稱奇,話雖然都有疑問,但唔敢問,點解我可以咁直接?!

人大咗會識做少少,但比正常人仲有好大段距離…..

好多朋友話覺得我好得意,無話怪囉
我屋企人由細到大已經有自閉病徵
前兩年診斷為自閉症
而家3十幾歲,越來越嚴重
請問有冇心理學家可以推介?
我係女,拍過好多拖,婚都結兩次….

我回帶唔開心係覺得自己傷害咗好多人,同時亦得罪咗好多人,誤解所有人係我嘅日常,我會逆地而處,但只限「假如我是…..」 即係假設所有人都係我嘅思想。

我亦唔知道人地唔知我諗乜,我會突然話分手,人哋對我嘅關心,我會覺得唔係真心,因為假如是我,我所說的關心話其實只係客套說話,唔係真心,我認為所有人都對其他人無心無興趣,只係「做到」似有咁。

我係好易燥同固執,宜家食藥又會比較flexible, 好神奇的!

醫生話我哋呢d人係會有d技能大大拋離正常人,但同時在社交方面又去到極弱,佢話唔好話「正常」「唔正常」,只係「大多數人」係咁,人係群體,所以佢治療嘅目的係要將我拉番去近番些少大眾,但我係永遠唔會做到大眾「正常」。
想了解多啲,可唔可以講多啲
好多人誤以為自閉要係個樣好毒,自言自語,唔出街,講嘢又語無倫次。所以我開po想講,以上特徵其實好多都連帶埋智力問題,智力正常或稍高的自閉係唔會咁樣,我相信教育界、研究院都有大量自閉職員。

我唔識睇人情緒、背後意思,原來係雞先同蛋先問題,根據醫生話,我從細到大都唔識睇人,因為對「人」無興趣,無興趣嘅就唔睇,唔睇就唔識。小朋友時就無問題,因為人人都係咁,但長大後,其他人會變咗識呢d嘢,而我仲未識,所以就會成日撞板,亦因此我在好多人眼中係個小朋友,佢地覺得好得意
但加入職場後就知識做人好過識字,做人無關公…..
幼稚園時小息,我一個人坐埋一邊,其他人衝去玩滑梯果d, 無幾耐,學校見我媽話懷疑我自閉,要我見護士。我記得護士問我點解唔去玩?我心諗:「下?我又無搞事,自己一個坐都要問點解??」我當時係話因為我覺得d同學好幼稚…

然後無咗件事了,可能當年我成績又跟到,覺得我無咩問題要處理吧
唔係好明,sorry
其實我仲未識分心理學家同精神科醫生?自閉係睇邊個?我只睇精神科,心理學家就未睇過
想了解邊方面?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞