懷疑患上自閉症請入嚟

578 回覆
71 Like 114 Dislike
我覺得自己都有少少trait
1. 一起身個腦就會諗定做D乜 諗好左如果有人約我就通常會拒絕 會話有野做 但其實我只係諗定想係屋企做個gym 同食乜之類

其他正常人好似係可以隨時取消咁 對我黎講我係要打破今日個plan去就你 我會勁痛苦 所以通常我成日都叫d fd約我要早幾日 要係我未諗定之前問左先 咁我就會知個日係約左人 個個約會就變左我個日嘅plan

2. 約我我一定要知時間地點人物 約好個個時間同有咩人就唔好改黎改去 會搞到我唔想去

例如如果講好有A同B 我就會諗實係出去有A同B 如果真係出到去先知有多個C我會勁撚唔開心 雖然我唔會出聲都唔會話搞到人唔開心但我自己係勁唔開心
如果係出去之前無啦啦同我講多個C我就有機會唔想出去or好唔開心

3. 我係同D fd一齊住嘅 有個FD係鍾意叫其他FD上黎玩 如果佢冇事先早幾日一星期通知我無啦啦就出現我會勁撚唔舒服 會坐唔安食唔落冇晒胃口個種

好彩我個FD都好就我 同佢講完佢而家都會一早講定

4. 勁唔鍾意轉routine 姐係例如我係屋企係會起身>刷牙>洗面>沖咖啡>食野>返房飲咖啡>打機
咁如果我有日去左親戚屋企住兩日之類我頭幾日會覺得唔知做乜好同做緊乜咁 因為我平時會做嘅野同order都會唔同晒 我會係個腦度重新plan過一個我覺得最好嘅次序同做法
第一 啲藥本質上係無藥效 貴嘅原因係你個醫生精通賺錢方法

第二 每日定時食藥呢個習慣 會提醒你要注意自己言行
如果你養成每朝提醒自己 其實可以停藥

第三 唔好覺得醫生昆鳩你錢 佢幫緊你養成一個好習慣
第三點就係如果有講定會有人上黎我個腦就會係咁諗住仲有5日就到個日...仲有4日就到個日....仲有3日就到個日etc
似同路人喎!去睇醫生吧
如果你哋生小朋友,遺傳自閉命中率咪超高?!
確診咗
有問過醫生同Lecturer
醫生就話個小朋友唔會遺傳到重度自閉症
但生出嚟可能社交能力差啲
Lecturer就話自閉症成因好多 唔一定會遺傳
想知文字上嘅理解能力
會唔會差過其他人
自閉唔係弱智,係一種病態行為模式。好似寫program咁,佢一定要跟code運行到最後先識停

所以自閉spectrum嘅人有高智商低智商,共通點都係一樣

你唔好諗住可以說服到 最終結果只係會打交傷感情

最後我叫佢同個b 抹身就夠 沖涼等我黎 (唔想上A1)

推bb車嗰度 就改用孭帶 (買咗條靚嘢tum佢用)

每次都係唔work就overwrite
樓主唔講係魚油丸嘅話我仲以為佢食緊Antipsychotics
要睇埋佢病嘅程度係點樣同埋智商高低
某程度上可唔可以咁理解

內向係真心無興趣同人social 但理解同會為合群而做

自閉都係真心無興趣同人social 同埋唔理解亦唔會為合群而勉強自己
你係想問語文能力定係理解潛台詞嘅能力?
假設智力係平均或以上水平:
後者就通常差過一般人
前者嘅話,自閉症嘅人嘅能力值可以好極端,雷達圖係凹凸岩巉;語言方面更高機會hyperlexia(遠超同齡人嘅讀寫能力)或者dyslexia(讀寫障礙)都有
遇過個勁嘅自閉,語理邏輯同拆解定義能力都一流

但又有啲類似巴膠X膠嘅,某種狂熱愛好者
睇佢成篇自話自說,頗有A仔風味
發現佢哋係溝通唔到
用語有自己一套,唔理大眾係咪認同/理解
應該佢自己都自閉
啱啱睇完醫生,佢話我唔夠正面
有無成日做錯嘢
Gifted好似係解資優
自閉唔一定係智商高

做野好多甩漏
ADHD難專心
所以比較容易粗心大意
精神科
Btw Ching係咩事去睇?
好勁 參考下先
笑撚左
起一起底之前好多膠PO
但而家D回覆又有文有路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞