無職轉生呢套野真係好嘔心

864 回覆
299 Like 831 Dislike
其實呢 普世價值都只係一個觀點 唔係全地球所有人都認同
一樣有爭議
再講人杜宣言入面都有講要尊重不同種族既文化包容同支持弱勢社群 即係你講到唔駛理沙漠地區既人既文化咩

再講 唔少發達置家都冇亂倫罪
咁冇人捉佢去浸豬龍咪即係冇事囉
再講你講既反感亦都可以理解為女人既爭寵同同理心等等既問題者 唔一定關係到一夫多妻問題架
如果唔係克里夫一早聖擊車死佢啦
你講現實地球咪同你講現實地球。
你都識講四分一,即係四分三都係唔接受一夫多妻同埋近親性行為
你要設定一個世界係視亂倫同一夫多妻為常態既世界
有一個世界第二大國係反呢兩樣野,然後又無乜點交代?
覺唔覺得有啲矛盾

宗教影響力係好大,即使你唔係住係本國。
更何況男主認識身邊既人,包括佢老母同個妹都係米里斯教徒
咁點解會唔撚關佢事?

再講,你點證明非米里斯教徒就可以接受亂倫同一夫多妻?
莉莉雅自己勾引完保羅自己都覺得有問題要向塞妮絲賠罪。
一夫多妻為常態既話點解要咁做?
你都幾好野,即係只要唔捉你去殺=無問題
咁隨便你,盲撐粉就乜都唔駛證明,總之我覺得亂倫無問題就無問題
一夫多妻無問題就無問題。
乜話,有人唔接受?咁有其他因素,
唔係因為大家唔接受亂倫同一夫多妻

你慢慢撐飽佢,我慳返啖氣
無跟開 想問屌左音柱有三個老婆未
我覺得子供向又咁大眾既野一夫多妻真係好唔道德囉
其實啲論點幾好睇
我睇你寫的野 覺得你用字好亂
「有冇問題」同「係咪常態 」係兩種概念黎
唔係常態亦唔代表有問題

世界第二大國反對
但世界第一大國 仲有其他小國都唔反對(應該係唔知先啱)
地球的第二大國中國都反對民主
咁又代表d乜? 只係代表地球第二大國反對民主 並冇其他意義
你其實講句自己係極端左膠咪得 人地唔合理意既就係錯
我地有冇話你一夫一妻係錯先
即係你係主流就要順晒你意先叫合理
已經唔係講緊個故事入而既野
講緊現實世界係有人咁而當地人係接受
人地合當地法律又得國家既人接受 連教宗都唔夠膽好似你咁講啦 你不如整返個地球教啦
呢個post 入面多人撐個故事冇問題而得你一個覺得有問題既話你係咪又係非主流我地又有冇話你盲撐先
本身呢d 道德問題就係存在左n 咁多年既爭論
東西方文化觀念唔同 唔同宗教都有唔同理念
講真冇話邊個岩晒錯晒既 我自己睇到個故事入面其實都帶出左好多呢d 討論空間 作者都唔係一句話咁做冇問題就得
而係有好多反思既情節 不過動畫可能冇咁仔細者
再講落去如果佢支持第一大國就可能會犯國安法
無乜人話反對共產黨
所以有六七十億支持?

我上面意思係個教會影響力未大到會改變唔信教嘅人,種族,國家等嘅生存方式
尤其係世界好大,同唔同地方有唔同需要

但你講到有一夫多妻就可以勾引人地老公又做咩事
一夫一妻,勾引人男朋友就OK?
教會提出一夫一妻之前,生物係咪唔交配唔結婚?

好多野唔係非黑即白,尤其背後咁多因素
佢內疚係勾引,同婚姻制度無關
而家睇返無職的世界歷史
第二次人魔大戰發生喺400年前(應該冇記錯掛)
叫我大戰我諗兩族實力有返咁上下
即係如果人魔兩族國力總和係100%的話
人魔大約國力各佔50%
然後米里斯神聖國只係眾多國家入面的第二大國
而且魔大陸去米里斯大陸都要成兩三年時間
米里斯送封信去魔法大學要成5年時間
呢種距離係咪真係佢想像中咁有影響力呢
四千年前就第二次大戰
聖米里斯打起個名係六千年前嘅第一次大戰
四百年前係另一場,Laplace戰役
死左好多人
然後近三百年開始有魔族迎合派,「神之名下眾生平等」

冇計嘅,真係好遠
後面呢啲幾好睇 有野思考下

樓主個啲就唔入流
整個「一百米唔可以快過九秒九」教
教義係唔可以跑太快
你睇我幾多信徒
一夫多妻,一妻多夫係正常
但亂倫真係無底線
亂倫比獸交更痴線
因為亂倫係親人有血脈
都係接受唔到
親人個種愛唔係戀人/SP
但其實我地覺得亂倫有問題
究竟係因為亂倫會產生有缺陷的後代
定係亂倫呢個行為本身就有問題?
假如當日的醫學研究發現亂倫唔止唔會產生有缺陷的後代 仲會產生比雜交(即係同冇血緣關係的生仔)更優質的後代
咁亂倫呢個行為會唔會反而被鼓勵?
又假如亂倫產生的後代係唔會有缺陷
亂倫會唔會變成冇問題?
姦同唔姦都未分得清算鳩數啦你
中世紀都大把族內生仔,唔識仲衝出嚟柒
正常人接受程度
正常人:頭幾集應該會棄,太毒
普通宅宅:後宮,獸人,一夫多妻,一妻多夫係 都冇問題
重口味:出軌,多p,藥物,(個隻19精靈所有行為)
H漫/av: 亂倫
社會垃圾/人渣:搞幻幻 仲要幫佢解釋,解釋你老母

呢套乜都齊晒,任君選擇
唔需要做出討論,每個人/社會都有自己價值觀。現代社會就係接受唔到,正常人連點樣會有呢個諗法都唔明

更加唔會諗之後會有咩問題,疾病
成撚日中世紀點點點
大把作品有亂論黎反映以前嘅問題,權力遊戲就係例子,但唔會令人反感,原因係因為人地唔會將呢啲野不斷放大黎迎合班變態佬,只係故事一部分,帶過即可

呢套就係用中世紀做包裝,不過寫啲嘔心劇情出黎迎合社會垃圾,中你老母世紀啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞