無職轉生呢套野真係好嘔心

864 回覆
299 Like 831 Dislike
同埋愛夏本身的成長環境都好扭曲下
劇情係就係痴線
但唔係完全唔合理
對個十歲既侄子發情,勾引佢發生關係
仲要大埋肚都冇問題
大佬呀你唔好咁癡線啦,H漫都無幾可有呢啲設定呀
都無乜作品夠膽討論倫理問題嘅
連登好多賤畜都戀童
你睇得太少h漫
小説仲敢keep哩章先算
我係個細佬都唔制啦 30碎老處
姐係個細佬30 個老女人都50 都痴撚線
真係少女唔鋤愛呀婆
你話佢有長命種血統都算
純人類真係搞唔撚搞
日本仔既h漫只有你諗唔到既劇情,唔會有你搵唔到既劇情
作者夠膽出版社都唔夠喇
到故事完結先有一個真正意義上既價值觀衝突
我覺得作者只係想寫故事 唔關討論倫理問題事
而家現實世界的中世紀 貴族近親通婚好似係好平常的事?
只係作者寫得太露骨先出事
咁佢都整左個世界近近地親無遺傳病嘅世界嘅
所以男主先揾唔到理由去駁
由佢老母信左個米里斯教但佢老豆搞二條女開始就已經出事啦
一堆人都係米里斯教,個教講一夫一妻,講忠貞
結果一堆Fans走出黎兜係乜事?

一夫多妻,近親相姦點會無倫理問題? 每次出事都有人接受唔到
係咁平常就唔會次次都有爭執啦。
好心唔好死兜爛兜,本身就係有問題。
一堆人信耶穌,但唔代表可以隨便逼其他人遵守佢個教義
佢有唔止一個位講依樣野

至於倫理問題,我記得係異世界人問男主點解唔得,佢答唔到。
就算唔計教義佢自己都講唔通啦
佢收藍毛嗰下佢自己都有覺得對唔住白毛。
藍毛自己都有自覺。當下幾乎所有人都覺得唔妥,
最後係白毛自己出黎話無問題先講得惦
呢件事全部人都覺得有問題。
然後你班人就成日講中世紀呢啲係常態
男主得閒就話下「只愛你一個」,「唔會有第二個」
到有事發生咁當然好尷尬喇
而且仲要考慮埋咩情況下有第二個

但一夫多妻無唔符合世界觀
咁即係有問題,講乜野中世紀

有米里斯教就代表一夫多妻好明顯唔係一個廣泛被接受既情況。
等於現實世界同性戀咁樣,有啲國家接受有啲國家唔接受。
但唔會係一個所謂公認無問題既設定。

愛莎件事你自己睇返其實當下所有人都反感,包括愛莎老母,成班人答唔到係因為於心有愧,佢老母都勾過主角老豆,亦叫愛莎勾過主角,自己根本無口話人。

愛莎自己個下仲老吹個理由話係要幫佢個仔啟蒙黎避開直認有心搞個侄,如果真係覺得無問題會咁搵藉口?白毛直頭即刻發嬲講咁你都可以幫埋其他男人啟蒙,係咪都冇問題?
下面我唔知咩想表達咩,係咪閱讀感想?
最後得男主唔符合佢平時形象咁堅決反對,咪係寫緊價值觀倫理觀衝突。

我個人嘅無問題,主要係作者寫出黎我認為無問題。唔需要刪減。因為創作自由同無鼓吹讀者做錯事。而角色啱幾多錯幾多係可以討論。

但上面「有教就代表好明顯唔係」
我唔知你邊度明顯
就算同一教都有唔同教派
點解可以解讀到等如同性戀咁

如果男性負責體力勞動及危險工作
例如打怪俾怪殺
男女比例唔平衡,男少女多
咁一夫一妻制先係比較難接受嘅制度
因為你會強迫女性單身。
當然,如果有咩原因搞到女性死太多,唔允許一妻多夫都會有同樣問題。
嗰世界本身就有機會有戰鬥或災害改變地形。

尤其係魔大陸轉角遇到怪,死左都唔知咩事。
今集沙漠又係,反應慢少少俾隻怪爆頭咁就全劇終

制度文化又會同文化有關
今集skip左嘅沙漠文化因為需要移動同會遭遇夢魔
直接「生出來的小孩由村子裏的所有人一同養育」
連夫妻嘅concept都冇
但設定上,依個係班人為求生存嘅對策
制度文化又會同環境有關
但佢老豆領主嚟
屌左屋企個女僕其實好平常(以中世紀計)
本身無職套野探索世界都係賣點
唔同種族唔同環境,有唔同制度,文化
都係佢同其他template異世界番唔同嘅地方
法律無講唔比近親相姦,係咪就代表老母同仔結婚都可以?
愛夏個問題就差唔多係咁。愛夏有份接生由細湊到大。
就算中世紀都好難令人接受啦。

回歸返我當初回應既留言係: [其實呢個外傳都好睇 d 人頂唔順可能只係覺得佢講埋扑野情節 但如果單純講愛情根本冇問題]
喂,好大倫理問題囉。咩時代背景都有問題啦。係有班人硬要兜作品用中世紀做背景所以無問題。除非你同我講無職轉生係個好似Overflow社咁,個世界觀設定本身就畸形,老豆姦埋來孫(自己個女個女個女個女)都無問題。咁你嬴。

至於你下面寫個堆野就更加唔明你想講乜。離晒題
但佢老母個教係行一夫一妻。
你要講中世紀,宗教既力量就更加大。
叛教分分鐘被人異端審判
簡單而言就係宗教力量未到咁大
未被廣泛接受嘅係個教而唔係一夫多妻
講閪乜
鳩硬冇親戚
況且佢只係個下人
領主地位咁高屌左又點喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞