台灣直播 立法院審議擴大職權條例風波 大批青年人冒雨留守集會反對

842 回覆
351 Like 19 Dislike
你答唔答到藍白想通過啲乜嘢?所有嘢都係傅崐箕黃國昌兩條友私下砌出嚟 公開討論都冇就想舉手過 監粗過完仲有2兆打穿中央山脈排緊隊 香港問題你有條刺係你嘅事啦
有冇人可以解釋下
睇完懶人包都係唔明
台狗清醒既唔多
至少網絡上睇到係咁
你個國會選舉係民主嘅
而個行政體係,除咗正副總統係民選外,其他都係委任

所以點解民進黨想反枱,因為驚囉
當初泛民話權力及特權條例係尚方寶劍
但之後用藐視立法會干預罪拉佢哋就批評
依家國民黨疑似照搬呢條法律
忽然向香港學習
點解一定要投民進黨
貪污腐敗轉型正義打壓政敵樣樣都做齊
就係正副總統都有民意授權 所以佢地咪有委任權嘅合理性 你不如話國民黨係咪預咗自己永遠重返唔到執政地位 所以要挾國會奪權

同埋台灣根本就冇得好理想化咁講咩制衡 個最大在野黨一日到黑想融合統一 國會擴權即係以後軍購撥款更加唔洗諗 咁又真係抵驚呀
我淨係記得黃捷好正
錯哂,正副總統都有民意授權?
今次總統選舉貪污出千咩都有,叫有民意授權? 有冇睇過網上點樣做票
黃國昌係戰神,出哂名打貪
連國昌都反
我問咗讀law嘅台灣朋友 其實仲有好多補救方法
例如賴清德彈票 重新喺立法院三分之二表決 (民進黨成四成幾 唔會過)
又或者過咗 立委提釋憲
又或去司法院告可能違憲 (告法同普通法唔同 歐陸法分一般法院同行政法院 告程序去行政 告內容去法院 所以佢哋嘅司法審查同我哋講嘅普通法司法覆核係有啲分別
佢仲好奇點解我第一時間問judicial review)
我屌你老母臭化閪
https://ppg.ly.gov.tw/ppg/download/agenda1/02/pdf/11/01/14/LCEWA01_110114_00275.pdf

1. 喺哂度你有得睇㗎 點會唔知想通過乜而家民進黨連自己提案都否決喎

2. 過去民進黨可以硬推預算唔討論去二讀,今日國民黨做一樣嘅野就違憲?到底係對事定只係意識形態嘅鬥爭?
你都on79
即係做官永遠是對的?唔可以俾國會彈劾同審問?
民選議員個代表性點都大過你個唔知乜柒分餅仔既官呀
台狗又搞事
好簡單, 藍白國會第一案就想用多數票輾壓民進黨, 完全無諗過民進黨背後代表民意其實係差不多一半, 民進黨提案完全不考慮幾乎無協調亦不拆開表決, 佢咁玩係合法但食相太難睇, 基本上所有以前立委用過既陰招明招都一次過用齊, 為既就係根本無緊急性既國會擴權案, 講到底就係想修理民進黨
根本台灣人都知民進黨貪得最勁,好多連登仔唔係住台灣就收聲先好嗎
點會無
有唔少當日係話唔支持統獨 而支持所謂既第三條路
呢部分既年青人係佔唔少架

香港人比意見又屌鳩我地

講到底
國民黨 民眾黨咪又係一丘之貉

依家先來後悔
不如諗下佢地自己點解咁天真仲好

我都想同情佢地
但當日我同台灣既朋友討論時
比佢地屌柒我果陣
就知佢地無得救
國會一人一票選出嚟,擴權又點
呢個係最終版本?
佢而加痴埋去自己以前日屌夜屌既國民黨之餘
仲奶花蓮王奶到雪雪聲
花蓮王咩料你知唔知
係囉
結論係咪就係台狗輸打贏要
官員分一半俾國民黨先講經啦
講到而家國會冇彈劾權咁 咁洗唔洗逐個部長選一次呀 而家個玩法好明顯就係逼緊賴清德組閣不成 你仲用緊嗰堆傻鳩小草嘅天真濾鏡當國會擴權就必然係公平正義

人地執政本身有民意授權㗎 美國總統都有executive order可以用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞