台灣直播 立法院審議擴大職權條例風波 大批青年人冒雨留守集會反對

842 回覆
351 Like 19 Dislike
你試吓喺台北屌賴清德 再去北京屌習近平 睇吓有冇分別
點會 呢四年搞到政府做唔到嘢 選舉時就屌柒政府唔做嘢
民進黨突襲!國會史上首次總預算案直接逕付二讀,在野黨同聲痛批剝奪立委審查權
https://www.thenewslens.com/article/160576

連登綠粉睇下民進黨早幾年點做先啦,依家唔順自己意就上街,即係數拳頭姐
大型面試現場
既然法案一定會過
根本解釋唔到點解咁急
違反哂程序公義咁過
去完北京 519就郁
時間夾定啦
綠共消化完香港未,成日輸打贏要。
證明左有民主選舉都冇用,總有人輸打贏要
狗民黨就係輸打贏要,總統大選輸咗,就搞爛立法院,仲癲到迫檢查院撤銷調查徐巧芯洩密貪腐。
你唔新官員就職前過幾時過呀 俾返啲邏輯啦乜都中共
台北實有好多1450圍攻我,我唔夠膽講
你都知1450幾惡
1450惡過國安 mind blowing
呢條timeline 報導都好方便手機睇,大家試下用laptop 睇下個效果係點

https://www.readr.tw/post/2984
國會改革發生什麼事?還原法案通關歷程,聚焦三黨爭議點
你咁樣講人哋會破防
可唔可講下點解
唔係幾明
台灣早排改圖好似已經要拉
話要政黨輪替呀嘛
▲ 2016年10月《勞動基準法》審查,民進黨陳瑩一分鐘把勞基法送出委員會,被稱做一分瑩;全程沒有實質審查、沒有公聽會、沒有廣納社會意見,無視底下在野黨立委狂喊有異議、不同意的表示。

2017年4月《前瞻基礎建設特別條例草案》審查,民進黨團強渡關山通過初審,召委邱議瑩無視底下在野黨委員狂喊有異議,逐條聲稱通過並直接裁示全案通過初審,不需黨團協商。

▲ 2019年5月《公民投票法》審查,民進黨蔣絜安趁著國民黨以為散會離席後,突襲逕付二讀,綠委大讚天賜良機,柯建銘事後表示做得非常好,優秀的戰術。

2019年11月《反滲透法》審查,民進黨在委員會中直接宣布逕付二讀,並未表決、沒有實質審查。

2021年12月審查「111年度中央政府總預算案」,民進黨團再次發動突襲, 將總預算案自委員會抽出逕付二讀,創下國會史上預算未經審查首例,引發重大爭議,在野藍白黃三黨齊聲譴責。

2022年4月《會計法》審查,即「國務機要費除罪化」,在野黨提出異議、 要求逐條表決未果,民進黨團五分鐘內強行通過初審。

●再來看看這次「國會改革五法」,本案已在委員會討論六天、開了三場專家公聽會、一場專案報告,相較於民進黨過去強渡關山,本案已經充分展現民主精神。

●反倒是委員會討論及黨團協商的過程中,民進黨團為了杯葛程序不斷進行冗長發言、任意打斷會議主席、針對其他委員發言不斷干擾,甚至提出40次散會動議,完全不想討論的就是民進黨,如今豈能顛倒是非?

以上在立法院 IVOD 都有完整的影音紀錄
喂,哥布林最愛嘅程序公義呢?
哥布林只敢負評不敢答
同d賤種黃屍一樣, 佢地所謂既民主自由係, 我有自由, 唔代表你有自由!
退一萬步 喺台灣造謠俾人拉定喺中國/香港俾國安拉 邊個嚴重啲 正常人都知
你應該拿番台灣做例子,以前馬英九係網上比人改圖,沒人俾人拉;而家蔡英文係網上比人改圖,有人俾人拉
澄清左,根本冇人俾人拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞