台灣直播 立法院審議擴大職權條例風波 大批青年人冒雨留守集會反對

842 回覆
351 Like 19 Dislike
再講一次,藍白立委人數多,法案點會通過唔到
係民進黨輸唔起,不斷搵藉口想拖
[新聞] 國會改革》藍白忽然舉手挺民進黨團修正
http://www.ptt.cc/bbs/gossiping/M.1716270549.A.347.html
民眾黨甘心做副手咪得囉
事實上冇可能
又亂講,今日先通過幾個民進黨既修正板本
講真,如果藍白跟議事規則走程序
最後過左 冇咩得講
台仔自己攞黎
但藍白一日就想通過就太暴力
真係黑箱就收咗皮啦

https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1716221762.A.E11.html

常日話台仔戇鳩
但其實人哋先係最清醒
今次無太陽花2.0係大家都知民進黨目的係咩
睇吓佢哋啲協商會議,邊係討論㗎,全部都係人身攻擊,講廢話
明知國民黨奶共奶到雪雪聲都投
呢啲咪條路自己揀 仆街唔好喊

要吞台灣唔洗一兵一卒
有啲 on9 既台灣人就夠
大方向根本無錯
係執行上要執返好啲技術性啲嘢,唔好球證又係佢,球員又係佢
香港主流媒體完全無報導,都係早幾日響ig見到搶走法案文件條片先知咁大件事
屌你老母香港黨媒全部靜過太空
佢仲有公信力,5月17日先 放假消息
咁呢個咪程序問題

佢咁有信心點解唔討論完再通過, 咁冇唔洗而家搞咁多野
香港冇媒體收民進黨錢
程序問題只係拖時間,不如快手過
我見唔到有咩問題
好心你呢條綠營打手真係唔好咁核突,響度搵啲嘢出嚟死撐啦

在野黨監察執政黨有乜嘢問題?

當年民進黨係在野黨,就大條道理話要監察執政黨國民黨,最後再發動群眾運動,整個太陽花運動

而家你民進黨連續做三屆總統,過去嗰八年貪污腐敗,或涉及到大型政治政策民生利益,例如高端疫苗問題、311桃園機場事件引發疫情,人哋問多幾句你就可以選擇用爛仔方式唔回答

如果咁都可以繼續俾你瞞天過海,台灣仲有得救?

見到你咁樣講嘢,如果你收錢嘅,我都仲覺得可以接受,因為你打工

如果你真心覺得民進黨咁樣先至叫做正義,其他人制衡佢係不義,你真係好撚嘔心
完全無機會, 國民黨同民眾黨佢地既票源係重度重疊
而且民眾黨仲係細黨, 要發展成參天大樹, 仲要繼續努力
而努力既方向就係撬藍綠同中間選民既支持, 不過更多更容易既係藍營果部分

組聯合政府, 咁就一定要讓利俾民眾黨, 即係放任, 甚至鼓勵佢地繼續寄生吸血
國民黨既生路, 就係打殘民眾黨, 將非綠陣營統合
否則到民眾黨真係穩定成為第三大黨
咁每一次大選, 非綠既票都一定被分薄
等同保送綠營
苗博雅死gay佬都敢放出嚟
巴打我們好似講緊兩樣野喎, 俾人質詢嘅係行政院官員, 全部都政治委任, 唔會牽涉選舉, 所以係公務員懲戒法所管轄而唔係你講嘅公職人員選舉罷免法
台灣加油...
點會冇問題
你咁樣不如學中共咁投票算啦
程序問題就係程序問題

法律上一個人殺左人係個官判佢有罪之前佢都係無罪

你自己跳過程序就唔係法治社會
所以我咪講合唔合理自己理解囉,
你覺得佢唔可信既咪唔信好信囉
藍白有28個版本
咁你表決邊個版本 第一日根本冇人知
國鯧自己都話最高機密
喂,大佬,而家國民黨、民眾黨都係由選民選出嚟,有民意授權

乜撚嘢叫做快手過=中國共產黨投票
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞