台灣直播 立法院審議擴大職權條例風波 大批青年人冒雨留守集會反對

842 回覆
351 Like 19 Dislike
條xxxxx薄荷糖係傻鳩黎
隔離post每覆一次就柒一次
仲以為「藍國昌」係我作出黎
唔夠你講就話你係盲信綠
韓國瑜呢啲仆街都可以谷底反彈…
台灣真係算9數啦..幫得一次幫唔到第咁多次大佬
佢靠不分區立委第一位選上的 但無法律可以罷免
有無懶人包,其實個示威重點係咩?
中天喺2014年仲係國民黨執政嗰陣時換license 都係已經差啲續唔到牌。 喺NCC入面反對嘅人已經係大多數,最後加附帶條件俾機會佢去改善點知都係投訴最多罰款稱霸。
執政黨反對在野黨加強對行政部門嘅監察

https://www.storm.mg/article/5127346
三權分立監督制衡原則,當然假定行政、立法、司法處於動態變化中。關鍵重點在於:過去八年,民進黨囊括行政權與立法權,藉機將行政權大幅擴張,新的民意將立法權交給了反對黨,原先那麼大、那麼無視國會監督的行政權當然無法持續下去。而也別忘了,監督、制衡的還有司法權,還有在憲法層次請求大法官會議釐清行政、立法兩權分際的制度性管道。
咁睇下目標係咩 呢個世界無可能有人同你完全樣樣野立場想法一模一樣
簡單嚟講就係程序公義
條例內容固然有問題
重點係藍白由委員會逐條審議、黨團協商、到二讀修正同表決
全部都用「人數優勢」去「冷處理」民進黨立委嘅所有修訂
然後程序中間又有大大少少嘅問題
先至會俾人話係黑箱

道理其實同香港之前差唔多
保皇自己夠票,做咩要理你
民主派俾人當臭四,可以做嘅咪用行政手段拉布
而家入面嘅肢體衝突、佔領主席台、無限修訂呢啲
你可以當係同一類手段

有啲人會推演落去
藍白咁做目的除咗係立法擴權
當中嘅條例其實字眼上都好多奇怪嘅地方
更大原因可能係要迫行政釋憲
從而撼動司法嘅地位

可能推得太遠,不過唔係無可能發生
無論點都好
黃國昌就一定係仆街冚家鏟
黃國昌條撚人從來都係attention whore
如果之後佢反柯文哲反民眾黨
我都不意外

反正佢都已經係三家性奴
有好多後生投柯
識咁諗就唔係連登仔啦
個班傻鳩唔知諗咩
咁應該係有1成老死左
就係台灣人單純先可以反對加強監察行政部門嘅法律

一文看懂》朝野立委舉手表決逾160次,國會改革最新進度到哪了?

https://www.storm.mg/article/5130261?mode=whole

繼17日院會在混亂中,由韓國瑜宣布7條《立法院職權行使法》條文修正案二讀通過,其中4條照藍白共提再修正動議,1條照國民黨團、2條照民進黨團再修正動議通過,明定未來開議日議程未達共識時應表決決定、追認總統緊急命令應採記名表決、總統赴立法院國情報告常態化、總統國情報告後採依序即時回答、官員書面答詢時限縮短等;立法院21日繼續開會審議,再有19條條文修正二讀通過,當中3條照民進黨團、16條照藍白共提再修正動議通過。

韓國瑜21日宣布二讀通過的19條《立法院職權行使法》條文修正案,包括藐視國會及反質詢的行政罰鍰、強化人事同意權的行使、院會表決正副總統彈劾案時應採記名投票、確立國會具備調查權等。依照現行《立法院職權行使法》第11條規定,第三讀會除了發現議案內容有互相牴觸,或與《憲法》及其他法律相牴觸者外,只得為文字修正。

下略

國會改革修法重點
改規矩,唔叫夾硬?
或者我覆多啲啦
如果你逃犯條例,最後變咗舉手表決
最後仲要計錯數嘅
你會點諗?
將台灣立法院同香港立法會比完全唔恰當,人地100%民選喎。藍白議員都係台灣人選出嚟,有乜好嘈。你民進黨全面執政八年做得好又點會失去多數黨地位。
立條冇定義既法律
果然係人治社會
即係唔服輸?其實有更好嘅理由俾你up
不嬲在野政黨都係搞鳩個執政黨㗎啦

唔通好似中國共產黨咁八個花瓶民主黨派附和執政黨呀

有撚病

輸唔起唔願意接受挑戰咪宣佈戒嚴嵌亂時期,捕殺全國國民黨民眾黨員全部槍決打靶囉
香港人比民進黨搞到一堆人二次移民,撚狗咁撚都仲咁多人撐。
你人唔夠多點投都輸嫁啦,民進黨一係叫出面班人衝入立法院唔比佢哋投票囉
來吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞