台灣直播 立法院審議擴大職權條例風波 大批青年人冒雨留守集會反對

842 回覆
351 Like 19 Dislike
你而家即刻去政總示威反對23條啦屌你老母
唔好雙標啦
當年垃圾桶劉江華落選超區之後做副局長係政治酬庸
派個侮辱香港人嘅立委落選人林靜儀做衛福部政務次長
就唔係政治酬庸?
支持哥布林踢走港諜
跟手繼續擴大收陸配 睇吓幾時多過每日150
你做過咩請問

夠撚膽咩條傻仔
講到呢一點, 真係大把野可以講
在我睇黎, 其實一開始侯友宜就唔想選, 至少唔積極去爭黨內候選者

果時國民黨三大牌面係韓國瑜, 侯友宜, 同郭台銘
但韓國瑜好早就表態唔會企出黎
所以郭台銘就積極運作重返國民黨

當時民進黨弊案纏身, 醜聞滿天飛, 非綠陣營形勢大好
時任主席朱立倫本來心郁郁想走出黎選, 但係佢既支持度, 真係要多謝街坊
所以佢先至"讓位" 去"請"侯友宜出馬

如果韓國瑜真係唔出, 搵侯友宜去選其實都係一個好選擇, 但多得朱立倫呢條大戇鳩
本來好好地, 咪由得侯友宜同郭台銘爭黨內初選, 去決定正副
但佢又恰郭台銘唔識"玩"程序, 所以當時黨內初選係爭到好撚難睇
仲激走左郭台銘痴去柯文哲度
而家睇返, 估計係朱立倫暗地裡承諾侯友宜佢一定係坐正
所以暗地裡出手
估計係當年推張善政出黎選太成功, 令到偉大睿智既朱主席覺得自己好撚得
所以係總統大選推候選人既時候, 又插一腳

你睇返國民黨成年既作為, 我可以講, 國民黨出盡法寶, 都輸咁多
朱立倫係第一戰犯
高/連登綠營fans真係得啖笑
港共搞鳩陳文敏搞到佢冇得做副校長係干預院校自主
民進黨搞鳩管中閔就唔係
乜嘢叫整死民進黨?

淨係疫情嗰幾年,民進黨做咗幾多仆街嘢,但全部都因為一黨獨大,所以冇辦法去查明真相

如果而家有呢一條咁樣嘅法例,等在夜檔監督執政黨,有乜嘢問題?係對台灣嘅發展係好事
修例呢單野, 我唔認為白既立場有乜野問題
事實上擴大議會既職權, 對白都有好處

對白黎講, 係無可能做總統, 至少係呢8年內無可能
所以點樣令民眾黨可以永續生存落去, 唔會成為明日黃花, 先係最重要
而現局面就係要推藍綠係台上互撕
白先可以有機會係狹縫中生存發育
一直冇跟開台灣政治
有冇懶人包
國民黨政治打壓哥布林
類比係用嚟說明個拉布手法
唔係講緊個組成

另外,依你所講嘅話
就係投完票你就要啞四年,下次要講嘢就麻煩用選票咁樣?
藍白(已經當佢哋60席係一齊睇)如果一路程序做足
綠委其實真係無咩好講
淨係可以做足本分,喺會議紀錄度留名
最多等後世再評論

而家問題就係藍白而家連演都不演了
結果咪就係521,甚至嚟緊嘅524
雖然對於藍白真係WFC
但係之後呢?
中央山脈幹道、罷免法等等陸續有嚟
又用返同一招不停loop?
立法院多數委員漠視審理程序,到最後出嚟嘅條文出問題
然後交個波俾行政司法
seriously?

少數要服從多數
但係多數都要尊重少數
我唔認為綠營喺過去八年喺立法院做得有幾好
起碼佢哋做足演員嗰部分
都係嗰句
呢單嘢民進黨自己攞黎

蘇貞昌上去次次都玩反質詢
起碼佢哋做足演員嗰部分
Seriously?
清哂國民黨時期嘅債務,睇少啲content farm同埋柯文哲啲on9 嘢啦
民眾黨就算尻數啦
日日民主民主
講到民主能醫百病咁
事實係比班低智台狗民投票投個垃圾上台
垃圾台狗關我撚事
垃圾台狗關我撚事
你可以話佢無做嘢
(做咗啲咩、啱唔啱有部分就同立場有關啦)
淨係講程序嘅話,綠委算係做到功課

藍白由二月開始
搞咗幾多程序上嘅事出嚟?
開會時間、委員會組成、立院改革
嚟緊四年陸續有嚟

==以下係私怨==
上面單單都關黃國昌事
佢個撚人
想請教下二分鐘過八千八百億單野係乜嘢事同二十三條有得揮
唔好淨係貼張鳩圖先?
有冇了解過藍白喺委員會同協商嗰陣做過啲咩先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞