台灣直播 立法院審議擴大職權條例風波 大批青年人冒雨留守集會反對

842 回覆
351 Like 19 Dislike
如果下屆國民黨當選 又到國民黨玩野架啦
一單還一單
話台灣做票真係on9

歷史上郭雨新、中壢事件同埋元帥東征花蓮都係因為有人做過票揚咗

而家台灣嘅派票同點票方法我敢講全世界最高公信性一定係佢
可以懲處彈劾官員, 又可以叫其他部會修法, 權力大過香港申訴專員
因為有中國嘅情況下,台灣嘅政治唔可以單純用執政黨在野黨去理解,某程度上最起碼藍就應該係當咗敵對勢力咁睇㗎啦。你諗下世界上有咩國家好似台灣咁戇鳩比敵對勢力係自己地方成立政黨?
條文完全無經過正常既討論環節就直接進行表決
敵對勢力咪就係民進黨,民進黨連自己國家中華民國都唔認
民進黨19年個陣咪日日話今日香港,明日台灣囉
過咗幾年,咩事都發生
你自己咪日日笑中國得把口,唔敢打台灣,撚有人驚咩
賴市長第一個任期話市議會議長係賄選贏,所以有年幾唔去市議會,結果監察院開聲先入返市議會(當然嗰個議長最後受刑,但係22年個屆dpp市議會議長涉及賄選,結果法院裁定唔成立)

依家立法院咁嘅樣只係第一步,咁都好嘅香港人去唔起日本,都仲可以去台灣旅行
咁點解咁多人上左街而家
有人監督政府唔好咩
共產黨唔洗打台灣,台灣民進黨都自己消滅左自己國家先啦
民進黨輸唔起同煽動年輕人上街
民進黨夠提議完修正案自己唔支持反而被藍白兩黨舉手通過啦
煽動都要有名目, 咁而家藍白係有咩程序問題比人捉住?
黃絲都一樣公開辱罵警察係狗、支持殺警啦
果時未有連登、IG、Facebook啫
階段性勝利左未
坦白講,冇程序問題
嘩你呢啲掛住民主名義嘅獨裁同中共有咩分别?
真係冇人知就唔會藍白支持民進黨某d修正案
唔想知定冇人知兩件事黎
院長權力係咩?
立法會主席 都係主持會議姐
https://youtu.be/hbrW6FmdUro?si=ng2FoiWPjdT21C-b

00:46開始睇,咁叫有制衡?自己嘅預算就可以跳過討論直接通過?納稅人嘅錢黎喎?

Btw仲有中天都係執政黨用權力摺起,而家打官司ncc已經連輸15次,咁都係有制衡?

用人方面,就算用人為親你有料冇人會反你,你民進黨嘅委任人選跟本係分豬肉,黨內唔同派系選戰傾好數出黎嘅人頭豬腦,上任就官商勾結恃住有立法院護航做乜都過,起碼其他國家我未見過用人用到咁柒

你答我條片有冇討論?係咪雙重標準?
就算委員會有逐條,民進黨只會杯葛同拖延唔會討論,藍白硬推係事在必行
每次講台灣政治 一定係綠以前點點點 藍以前點點點 諗法咁單細胞本身件事錯就係錯架啦 理佢藍定綠呀
今次民進黨係柒㗎喇

而家藍白醒咗下下都陰鳩民進黨,逼佢哋用時空背景不同之術。

但又真係冇計,台灣民主得50年,民進黨係唯一一個在野黨變成執政黨。根本每一個黨嘅角色變咗啲政策決定都會唔一樣。好似美豬咁,在野黨只需要理民眾壓力,執政黨就要理埋美國嘅壓力同埋經濟嘅壓力。畀民眾黨做執政黨其實都係一樣。
如果國民黨仲係咁落去, 我完全唔認為佢地有機會可以重掌政權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞