台灣直播 立法院審議擴大職權條例風波 大批青年人冒雨留守集會反對

842 回覆
351 Like 19 Dislike
三黨一樣
民進黨比中共更獨裁
委員會唔計公聽會唔計專案報告唔計?
民進黨喺委員會day1已經玩程序40次散會動議
點睇都唔似想討論喎
你要玩程序咁咪鬥玩程序
調返轉,民眾黨同國民黨有機會下屆組聯合政府
因為國民黨輸總統 拎唔到監察院 所以要立法院做埋佢個份工
想知 請講
民進黨有人發言,但無一個係講緊修正案條文,包括自己啲啲修正案
佢擺咗花媽落去
你自己諗
公職人員選舉罷免法入面有寫犯左咩法就唔可以參選公職,即使藐視國會法不屬清單入面,假如某公職人員因國會法被定罪而免職作懲戒,佢都唔可以參選
其實未就係國會嘅
權力及特權條例

不過我認為,國會要將案件轉介法院
比法院去判

英國國會都有條咁嘅法案
果時covid19 傳召中國誠去國會交資料
佢死都唔交
最尾就係出到國會傳召令

https://www.reuters.com/world/uk/were-confident-our-position-says-uks-sunak-ahead-covid-inquiry-deadline-2023-06-01/

Hallett had relied on Section 21 of the Inquiries Act to compel the government to turn over the information, meaning a failure to do so could amount to a criminal offence.
係咪話藍白跳過討論直接2讀通過?
咪信民進黨打手亂講
白蓮教選輸就話造票
垃圾民進黨,等咗成晚 都冇太陽花2.0 退錢
台灣人睇穿民進黨真面目
又想混淆
民進黨版本連法案委員會都未過
藍白就跳過委員會 想一日三讀通過
連表決邊個版本都唔知
先話係黑箱
藍白立委人數多,法案點會通過唔到
再講一次,藍白立委人數多,法案點會通過唔到
係民進黨輸唔起,不斷搵藉口想拖
民進黨自己提咗40項修正案再加40項再修正案
講真 其實只有一樣野要擔心就係共產黨攻台,到時直接戒嚴都唔撚洗理立法院,如果無事下屆藍白執政,到時咪搬起石頭砸自己的腳
民進黨就最黑箱
限1人發言,仲要得3分鐘,討論條撚咩
老柯啲招數全部比人用返曬
可能施君龍咁樣,去咗有護照呢?

桑普唔係,因為佢平時上年代向前看舔到民進黨雪雪聲!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞