台灣直播 立法院審議擴大職權條例風波 大批青年人冒雨留守集會反對

842 回覆
351 Like 19 Dislike
既然一定過點解唔跟程序過?
驚煲大左民意反彈到時自己唔敢投贊成票

100%過梗都仲要玩爛程序就抵佢地俾人屌啦
腦細又爭住奶腳趾,唔知係咪投資移民未過審批呢?
仲有炸雞桶
夠票咁急真係唔明JM9. 花蓮王收到老細柯打?

其實今屆台灣大選, 我真係分唔清究竟係邊個出黎選
個人看法, 如果無韓國瑜同馬英九, 侯友宜一定會輸得好難睇
而家好多人係咁笑柯文哲搞咁多野, 都只係第三
但無人講, 國民黨搵左幾多大粒佬元老出黎幫手站台
呀屌隻假老二党忠粉改完名又翻生
國民黨服貿就衰過一次 點敢俾時間社會消化
5千人都無吹到3萬人
民進黨只係贏咗總統大位,但國會喺藍白合流之下,民進黨只係屬於少數,換言之民進黨嘅權力只有一半,另外一半權力喺藍白嗰邊。呢個局面就冇話邊個完全掌權啦。
咁快啲叫人衝入國會
台灣人可以鬧總統,口國人可唔可以鬧最高領袖?
排黑條款修法就係未過立院,今次過左藐視罪,下次修法就將藐視罪加入罷免法,咁到時平民官員只要衰過藐視罪就參選唔到
this?

Re: [爆卦] 苗博雅回應黃國昌直播內容
https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1716197603.A.375.html
撐乜鳩選舉完即刻趕香港人走,咁快唔記得咗民進黨點對香港人喇?
民進黨自己種嘅因導致宜家結嘅果由蘇貞昌開始帶出黎嘅行政院個個都好似戰神咁,擘大眼講大話不計其數,高端/3+11/口罩/疫苗/雞蛋/缺電 etc,中立選民自然會過檔。

民衆黨就係睇準民進黨根本冇心改革,設個陣係度。如果柯建銘起碼放低個面黎傾,傾衰咗起碼仲可以賴係民衆黨獅子開大口,但係柯建銘一黎就話民衆黨八票冇撚用,咁自然要玩鳩你,反正投民衆黨嗰班好大部分其實都係對民進黨失望嗰班黎
撐綠嘅咪得囉
師兄今日都冇過討論花蓮個公路預算,有乜好自肥?
我完全唔明
兩邊都係民選出黎,既然藍白嘅支持者夠票姐係佢地係議會多d支持者啦

咁佢地完全都可以叫自己d支持者聲援自己
聲勢應該仲浩大啦
咁希望快啲有人衝
睇下歐美當唔當係政變
咁又唔係咁計
學運/民運同政黨政策可以係無關係
可能有人支持藍 但唔會想上街
亦可能有人投唔落綠 但會想上街
而且藍白綠以外 仲有班人係唔會投票

啲人成日話小草先投白營
其實我估算都有唔少投白嘅都係由綠營walkaway
藍白兩黨而家只係撚狗,係民進黨急到要堂堂一個執政黨但係要動員上街
如果藍白都一級動員,咁就真係開大拖,區區幾萬個後生仔邊頂得住
你貼條link係佢柒左,但係關我貼條link咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞