台灣直播 立法院審議擴大職權條例風波 大批青年人冒雨留守集會反對

842 回覆
351 Like 19 Dislike
明明係綠想傾, 藍白係委員會强推
執政黨反對在野黨加強對行政部門嘅監察

https://www.storm.mg/article/5127346
三權分立監督制衡原則,當然假定行政、立法、司法處於動態變化中。關鍵重點在於:過去八年,民進黨囊括行政權與立法權,藉機將行政權大幅擴張,新的民意將立法權交給了反對黨,原先那麼大、那麼無視國會監督的行政權當然無法持續下去。而也別忘了,監督、制衡的還有司法權,還有在憲法層次請求大法官會議釐清行政、立法兩權分際的制度性管道。

一文看懂》朝野立委舉手表決逾160次,國會改革最新進度到哪了?

https://www.storm.mg/article/5130261?mode=whole

繼17日院會在混亂中,由韓國瑜宣布7條《立法院職權行使法》條文修正案二讀通過,其中4條照藍白共提再修正動議,1條照國民黨團、2條照民進黨團再修正動議通過,明定未來開議日議程未達共識時應表決決定、追認總統緊急命令應採記名表決、總統赴立法院國情報告常態化、總統國情報告後採依序即時回答、官員書面答詢時限縮短等;立法院21日繼續開會審議,再有19條條文修正二讀通過,當中3條照民進黨團、16條照藍白共提再修正動議通過。

韓國瑜21日宣布二讀通過的19條《立法院職權行使法》條文修正案,包括藐視國會及反質詢的行政罰鍰、強化人事同意權的行使、院會表決正副總統彈劾案時應採記名投票、確立國會具備調查權等。依照現行《立法院職權行使法》第11條規定,第三讀會除了發現議案內容有互相牴觸,或與《憲法》及其他法律相牴觸者外,只得為文字修正。

下略

國會改革修法重點
綠想傾 = 提44次散會動議

Btw

Q3-1 藍白兩黨為什麼黑箱通過法案?
Q3-2 藍白的法條是最高機密,根本沒有公開耶!
Q3-3 藍白怎麼可以沒有逐條審查法案,這是黑箱!

A3 首先,請先再看一下立法流程
一個法條要能夠到二讀院會,需要先經過委員會,在這個階段大家可以「逐條」討論跟審
查法案,如果委員會黨團有共識,可以逕付二讀送院會,沒有共識就凍結法條一個月進入
黨團協商環節。為期一個月的黨團協商,可以討論法案,如果黨團間無共識,就保留進入
院會「表決」。

藍白本次的國會改革法案,經過:
委員會排案:4/1
三次公聽會:4/3、4/10、4/11
委員會審核通過,無共識,進入黨團協商:4/15
黨團協商:5/8、5/16
院會:5/17

整個程序的法案及直播影片都在立法院網站上,除了5/17的再修正動議,先來了解一下什
麼是再修正動議。
提案要修正的條文有三種層級:提案、修正動議、再修正動議,而條文表決的順序位階高
低是:再修正動議>修正動議>提案,當同一個法條修正被提出三種層級的修正時,會以位
階高者優先,位階相同者由提出先後順序決定。
也就是說如果A黨提出再修正動議,B黨提出修正動議,會先表決A黨的再修正動議。
因此5/17院會當天各黨都提好提滿再修正動議以保證自己的提案位階,再來就是拚提出順
序,也就是院會當天早上送案到議事處,誰先送到誰先表決,這也是為什麼需要徹夜排隊
,其中一個原因就是搶送案順序。
而所有的再修正動議,都會在當天早上送案後,發給所有委員一人一本,所有政黨的再修
正動議都是如此。
因此所謂的黑箱、不公開是不成立的,法條就放在各位立委的桌上。

另外補充一些真正的黑箱,在少數黨有異議的情況下,直接用多數暴力於委員會欲直接跳
過黨團協商逕付二讀,隔日又坦承議事處理程式不周全,重新排定審查:
https://youtu.be/hbrW6FmdUro?feature=shared

https://www.ptt.cc/bbs/Gossiping/M.1716199978.A.DD6.html

Q4 再修正動議當天晚上才給,怎麼可能有人看得完?那麼晚給是不是黑箱?

A4 這是立委的義務,事實上就是有人能當場看完,可以參考:
https://www.youtube.com/watch?v=luHmP-ZUGOc
咁做左d咩仆街野?
應該講緊花蓮王傅崐萁提出嗰三條法案
主要係講環島高鐵同埋開挖中央山脈隧道連接花蓮

呢堆嘢藍白講咗話等交通部長上場先二讀
不過就排咗喺立院改革堆嘢後面
會唔會無啦啦過咗無人知

嗰三條法案主要爭議
係連可行性研究都未做,但係喺委員會只係討論咗十一分鐘就入二讀程序
初部批嘅預算係2500萬台
但係因為草案要求10年搞掂
外界就推算真係做到,最後埋單起碼要2兆台
所以就見到啲人講係「2兆花東三案」
你講嗰d野, 呢段片答曬你
https://youtu.be/yZ4CE6xMmIw

綠要散會動議係因為藍白唔跟正常程序, 唔想傾隔離去, 先提散會, 唔好倒果為因

人地有曬時間表, 睇到邊個先,邊個後
前瞻基礎建設計劃
https://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E5%89%8D%E7%9E%BB%E5%9F%BA%E7%A4%8E%E5%BB%BA%E8%A8%AD%E8%A8%88%E7%95%AB?wprov=sfla1

結果最出名嘅係新竹大秘寶,個棒球場由7億起到12億,啟用個下地下塊泥差啲鎅倒棒球員
咁想傾8年嚟都唔傾?
已經知道你係port同threads邊度copy出嚟
試吓去threads睇埋人哋點覆?
同埋可以自己諗下講啲嘢啱唔啱
佢無話唔跟程序
佢係話無實質討論而議事條文係無包括
你可以話黃國昌雙標
但咩叫正常程序要搞清楚

我有目晒時間表呀
請問問題係邊呢
咩唔啱你可以請接講
真理愈辯愈明
你唔去睇吓綠做咗8年土皇帝做咗咩先?貪污,官黑勾結,打壓言論自由樣樣做齊同港共有乜分別

躝啦1450
高端疫苗、311桃園機場爆疫情
呢啲全部冇辦法傳召佢哋出嚟解畫
呢d煲水弊案
高虹安做左2年市長
咪又係咩都查唔出

反而自己貪污俾人告

大把藍營市長一樣有拎前瞻funding
台灣人值得擁有
課金幾十億俾間冇人聽過嘅高端整咗堆冇國家認嘅疫苗,一直唔講價錢等到疫情完咗先公布/阻止郭台銘買疫苗/3+11疫情缺口仲要封存會議紀錄/疫情擴散但係冇test kit口罩賣/疫情指揮官陳時中仲大大聲話世界跟唔上台灣淨係疫情相關都大把問題
藍綠一樣爛,從來都無誰比誰高尚
白就更加係未有本錢就爛到底
所以我只係話綠委係好嘅演員
無講過佢哋做得好

你要繼續喺呢個post做土皇帝無咩所謂呀
不過你要話我1450又唔想睇到
㩒個block掣都唔係好難
台灣仲有防疫不力
好多老人家因為疫情死
係好嘅演員就唔會得40%得票率,就唔會連美國佬都知民進黨係到阻礙國會改革

你咪繼續死撑繼續幫哥布林洗地囉弱智仔
走啦垃圾
民進黨1450收聲啦
在野黨監督執政黨有咩問題
又話防疫做得好,最後covid19咪一樣係台灣大爆發,仆街陳時中
班傻鳩覺醒青年盲目反核呀
公投結果咪顯示台灣民眾反對以核養綠,又唔跟從公投結果
唔符合台灣需要盲推綠電項目益自己友
雲豹能源賴勁麟袋撚咗幾多?
仲有台南光電弊案
民進黨仲有強推同婚
民進黨毒蛋事件又係好出名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞