[LoL]英雄聯盟 S14比賽討論區(1535)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
打法應該都係同打t1一樣 ban 死中路
但Chovy大核Ban唔哂,點都有一兩隻淨,可能會留隻沙皇比Chovy,感覺沙皇Chovy打得冇咁勁
呢隻驚就係設計師同選手鬥
一般玩家就陪葬
成日俾人話衝上去送嗰啲咪就係take risk囉
成功左就穿梭閃4追1不死大魔王
失敗左咪閃出去送頭faker單帶唔睇路
個個都大心臟就真
老實講尋日g3個陣得t1用先最有機會贏
不過講緊可能係10%勝率

四小都有去make decision
不過fail比較多
呢啲經驗既野只能慢慢黎
只能說玩家實力同想法超出設計師預期
佢哋前期設計好明確,就係要搞爆你下路,反正野照比你入
faker既狀態比起spring嗰陣差左好多
搞唔掂
明知佢狀態差 bp順位仲擺咁低 抵收皮啦
Blg打gen係矛與盾嘅對決
Blg就係打進攻滾雪球
Gen就係靠chovy大核
如果比左狗拎節奏英 blg成隊滾雪球太快
因為本身blg野輔聯動都勁 同埋鍾意打架
如果比chovy拎後期英 canyon一定要做保鏢
下路一定要揀主動性比blg勁嘅英去cover chovy
唔係嘅話對面鍾意就4人圍毆chovy 鍾意就4包下
都on9,蟲價值比龍高咪派雙人去搶
上路點都係食屎嗰個
重點就係要canyon瞓醒
choky隻坦沙皇好屈
Geng比T1更加熟悉換線打法
感覺上比較適應呢個版本meta

玩營運 視野 地圖資源呢啲都好熟練
好似Corki拎炸藥包打小龍loop 個理論係人都明
但睇咁多場得chovy實行到

估計前中期大致平手 blg小勝
然後中-後期團戰一波定勝負 geng打團贏面高啲
Chovy kiin 打團真係睇到出水

利申 geng fans
佢狀態又真係差嘅
真正既漿豬粉出現
自從ddos後好似冇好過 用唔番hide on bush 個帳打rank,對線真係差人一截
未見過嘅60萬number會然
如果3 ban mid
gen頭三選會揀mid啦 又唔係faker咁成日都最後揀
gen上路不嬲四五選
有咩淨就玩咩

同埋jg都要ban豬
我都覺佢隻沙王好屈
又坦又高傷唔知點做到
nid變咗好似以前上路鱷魚咁
係換線meta冇得用上路打前期節奏下轉咗做jungle打前期節奏
xun canyon兩個都出名 nid勁 (當然有skin嗰個一定勁啲)

同埋覺得blg抄嘢都抄得幾快
尋日啲1lv設計 下下針住oner
1lv 上路support冇嘢做就走去搞對面野區
想睇T1再戰G2
見到隻小法師 心諗做乜鳩
Faker而家最舒服 一定係taliyah後手係沙王,但基本上唔會咁順比你攞
就算小法係BDD個隻都打唔到仲要Oner李星要佢帶起成個節奏
冇留開言同換過ac啫
舊登年代老野

第二季打緊

而家只可以睇比賽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞