[LoL]英雄聯盟 S14比賽討論區(1535)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
呢個版本t1唔識打冇計
不過講到捉 都係睇對方有冇心去捕
你出去食兵 冇可能次次都掃草插眼
同埋上帝視覺先知對方捕緊姐
兩邊路都有人出去食兵
點知對方係邊邊放左幾多人等
對面消失10秒可以係係扮回家捕你
消失20秒又可以係回家補裝出黎補緊視野
中間好多戰術上既預判 唔係單純選手狀態問題

個人認為geng應該都會好似今日咁被3ban中路 (龍王飛機塔莉亞/狐狸,blg係藍方仲可以搶後兩隻之一玩4ban)
Geng同t1一樣大核係中路
不過chovy係主c faker係開團
所以冇左沙皇球女既t1選擇俾faker係bp上抗壓
然後攞隻刺客
Geng要保住傷害(chovy pick)就要提早攞英
但咁就會俾blg搶到combo
Blg實力平均啲 冇話邊條路被針就死硬
所以geng最尾應該會少輸2:3
唔覺得會3ban中路
Chovy依家個pool大過faker好多
Asol Azir 飛機 炮娘 塔利亞 全部都玩得好
仲要你出站裝法師佢拎到Yone出黎counter
所以ban中路個效益唔會有打T1咁高

龍獸就應該要ban,Chovy玩到無解咁
t1除左faker guma
無人大心臟肯咩飛take risk
guma純位置上做唔到咩

oner都好d
其他人逆風都打得太保守
有一種: 呀 呢度搞7左即刻gg既感覺 都係穩d先既感覺

所以太依賴faker係佢地既缺點
佢地係最好既零件但not leader

呢樣野要改善真係要培養下信心 但會有陣痛期

好似apex既igl都唔係人人做到
幾好既打手無人指揮
係觀眾眼中都只係會成日白給既7頭

geng係呢點成熟好多
caynon lehands kiin都做個各自隊既大哥
就算玩7 都仲會有自己既主見平衡返
感覺左手仲未出底牌 好難講
bulldog咁廢都信?
自己唔識玩就話版本
如果唔係垃圾版本g2有冠添啦
真 G2 MSI好似打到而家無PICK過黑鬼
佢地ZAC同波比PICK得多
兩隊都識玩
MSI後要睇riot點睇換線
唔啱t1就係垃圾版本
我覺得佢會想處理 不過我諗唔到佢可以點
珍,自己適應唔到怪得邊個,年年版本都係咁變架喇,咁樣同啲人賴話係定製冠軍有咩分別
承認而家隊T瘟狀態差好難咩
韓服長期頭100菁英 唔信佢信你哋金牌仔下話
https://www.ptt.cc/bbs/LoL/M.1715559853.A.A16.html

有講到漿 Game5換線
其實睇得出漿Game1,2換線既時候TES完全處理唔到
真係有金牌咩
我地宙斯大哥拎隻Aatrox 出黎 全部人收皮

利 玩到s3無玩
Blg 算唔算lpl 史上進攻性最強? 漿最怕就係呢啲隊
GenG要贏BLG感覺起碼要死Ban左手隻阿璃,唔係比前中期拎到太多優勢,挨唔到去後期Chovy出關
前幾場有玩過牛 bard
Game 2 玩貪係龍pit咪開左波靚團
左狗識玩嘅Chovy都識玩
問題係左狗打節奏型中路勁過Chovy,傻既都知Chovy依個版本一定出後期大核,唔Ban阿璃比較難處理,你見T1都死Ban阿璃
換線patch其實幾悶 一堆英又完全出唔到
最好笑係Riot想令上路既影響力大啲改6分鐘出蟲,但成班Pro Gamer轉去玩轉線,令上路影響力更差
想睇佢地兩個激烈對線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞