加拿大已交PR Application等批區

1001 回覆
17 Like 21 Dislike
想問下申請左pr可唔可以出境架?
愈講得多 就愈發得大
咁梗係乜都唔講
幫緊你幫緊你就算
有人話得,有人話唔得。

風險自負❌
有冇人試過交左申通 但2個都仲未收到biometric?
有冇人試過交左申請 但2個月都未有biometric?
一係就依加走,一係就捱到拎埋passport 先。PR有居留條件,五年內要住夠三年。
所以移咗嘅人唔好以為加拿大前路茫茫就代表香港係退路,除非你去到要瞓街,如果唔係真係唔好輕易回流。睇吓網上果種對果種落井下石,你就feel到而家吹緊風要批鬥移民人士,呢種風只會喺香港中上層只會不斷發酵,喺佢哋眼中你哋只係雙重垃圾(黃屍曱甴仲要移民失敗),所以莫講話xyz ,就算本地fresh grad 都好過你,就算有野做都一定係豬頭骨。唯一好嘅就係可以住屋企,但係就要預咗成世躺平。多倫多今日係好難生存,但係如果肯去中部或大西洋省,果度起碼col 低D,就算min pay 工作都冇咁大壓力,而且果D地方未來十幾廿年好可能發展得好快,到時你可能會有機遇。
攞完PR 即走,依家加拿大唔係人住
一係就依加走,一係就捱到拎埋passport 先。PR有居留條件,五年內要住夠年。
一年係一個分水嶺,過咗一年開始係pass the point of no return. 所以如果真係已經去到申請PR 嘅stream B,起碼已經喺加拿大做過野,都值得博吓繼續留低。
又一個星期 下星期long weekend前夕 又可以睇下今個月埋單出幾多個pr
成2個月咩都有
純粹係唔知留係度為咩啫
正常應該一個月左右會收到request,可以send web form問吓,不過做完都係有排等
係囉 我咩都冇收過
你前面咁多苦主 而家出發真係唔知使唔使等10年以上先有PR
而家批嗰班應該算快

加拿大星島報過,2024年1月為止批左7500 PR左右,但pr呢幾個月無乜郁過。
https://www.singtao.ca/googleamp/amp.php?region=toronto_hk&cat=2379019&post_id=6632984

同樣係加拿大星島講owp + study permit總共批左六萬個。
https://www.singtao.ca/googleamp/amp.php?region=toronto_hk&cat=2379014&post_id=6652315

排緊隊嘅好似去到9000?
回流香港interviewer問既話咪話家庭原因要回流
有咩咁難
唔會再追問你啦 駛咩講到咁白撈唔掂回流姐
你話私人理由咪得,使鬼同佢講咁多咩,佢又唔係法官
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞