加拿大已交PR Application等批區

1001 回覆
17 Like 21 Dislike
佢同家和好似上年hkw 成功爭取stream b 放寛之後就開始有怨氣。

佢同家和叫人放棄但hkw + 其他人繼續直至成功放寛咗stream b。之後家和俾人踢爆放寛stream b 一事乜都冇做過嘢之後就唔啱瓦了。

家和同呢個Alfred 唔知咩關係,但呢個Alfred 成日叫政治團體唔好做政治遊說就好奇怪,仲要針住hkw。

佢立場係要多啲香港人嚟到加拿大先,咁到時就需要佢移民顧問服務去留係加拿大。

Hkw 某程度係倒緊佢米lol

仲有hkw 都有做其他政治遊說,但佢就視而不見。
你肯定黃國為係律師?
呢家加拿大咁既環境仲有幾多香港人會想去,心照啦要去既都一早去左,唔會等到呢個worst moment先出發掛
家和有叫人放棄咩
都好多人屌鳩家和下
咁又真係冇叫人放棄,但係啲人問佢有咩後續行動,佢叫人睇佢啲片,而啲片係教有咩其他方法留底,可以點申請study permit etc. 冇再提過放寛stream b.

然後話自己踩過界,做多咗,唔可以再繼續做政策遊說咁囉。

今次pr application 佢哋都主要係叫啲人等吓,幫手同minister 講過架喇咁囉。但又會間唔中share Alfred 屌hkw啲文
佢或Alfred Wong 立場應該係現有policy 已足夠
stream b 就申請 extend owp
stream A 可以申請pgwp 或owp
佢講ge 野係岩
但佢無考慮大家用呢d 途徑遇到各種奇難雜症

佢好似覺得IRCC 有其他比香港人更有需要ge 群體
佢認為耐心等就ok

HKW 用政治層面,遊說MP
爭取更好安排免除大家生活上ge 影響
我唔太理解佢點解咁反對
覺得佢好似唔鐘意政治手段
但我唔覺得佢係為利益
佢都係有心幫香港人
只係做ge 方向唔同
咁真係人生已完 it工又搵唔到,轉行讀書都唔得
其實呢 我真係唔get黃國為肉緊啲咩嘢 申請嗰個又唔係佢 啲人唔怕柒出去嗌關佢咩事啫 頭幾次講就話表達相反意見啫 但佢跟得出奇地貼 又屌得寧舍肉緊 即個感覺好怪囉

再者 真係貼幾個post 嗌一兩次就光速批pr咩 睇而家個款都要等一年嫁啦 HKW其實都係幫香港人keep住個存在感啫 佢好似好緊張IRCC真係聽班人講嘢就會蝕咗咁
家和仲要成日share呢個撚屌既文唔幫手爭取不特止,仲要係度玩分化,話人領工。事實上HKW係做得最多野,當初16/17苦主同stream A/B pathway都有involve係入面。
真,各自爬山唔得既,懷疑佢同HKW好大仇口下。
搶佢飯碗嘛
有心幫香港人就唔會咁大怨氣啦
擺明就驚真係爭取到就少好多生意做

正常有人出嚟幫手爭取合理訴求嘅點會唔支持
「一向DIY嘅朋友小心因小失大」
一睇到依句嘢就唔會幫襯你
今時今日大把資料
DIY簡單咁多佢憑咩咁串
DIY=例如教父母幫仔女申請VR而唔申請Minor SP
最後搞到人地仔女差啲冇status讀唔到書要HKW出手搵MP幫既家和??
嚟得嘅主要都係廿零歲嘅後生仔 自細上網自己google搵答案
無啦啦要畀錢佢 搞啲自己搞到嘅嘢
仲要講到好似搵佢幫手會快啲搞掂你邊位 死老嘢
想問申請 PR 後,AOR 通常幾時會收到?

等了 11 個月了。
而家真係無答案,唯有耐心等候
謝謝你🙏🏻
AOR如果係行AB好似係新apply 先有,舊果班無
唔該你 🙏🏻
轉行藍領或者做住min pay 先
咁易比你香港人順利拎到PR 同citizenship 咁佢仲洗搵食既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞