加拿大已交PR Application等批區

1001 回覆
17 Like 21 Dislike
愛加力係咁

香港人唔係難民,但又畀支拿大政府擺入難民隊,但又冇得攞津貼之餘申請PR都有些許門檻

本身已經唔多公平,重要咁撚樣畀人當臭四,重要有班唔知頭唔知路/上岸嘅撚屌喺度屌香港人呢樣嗰樣
H&C other 係人道,唔係難民,等於MISC
我柒
6. 救生艇計畫是否受到H&C類別的配額限制?

●移民部製定的是 Immigration Levels Plan,訂定未來的永久居民接納目標範圍
(admission target and range),但目標並不應該造成限制,並需每年檢討、改動。
● 以2021和2022年為例,實際H&C類別的永久居民接納人數分別為11,360和10,180,高
於目標範圍「高限」(high range) 的6,000和8,500。
● 然而2023年的實際數字為14,360,比目標的15,985還要少。
● 移民部從未公開說明真實情況。因此我們正透過國會議員向移民部提出相關質詢。

到底ircc搞乜鳩
加拿大政府:走可以 交一半錢出嚟先
走去邊
智商稅
1M即走 deal
舊年11月中入,今年4月頭宣誓,跟住執到雞兩星期後去入埋紙申請passport,五月頭就收到passport

Citizenship timeline好睇office,同埋又要個applicant 考試,個別applicant 又要考英文

好難比較
宜家Ircc官網寫,批入籍average time係八個月
之前曾經寫話要15個月
Ching課左金之後幾耐收到依份野
等左成兩星期都無消息
5月3號交 6月3號收 啱啱好一個月
有冇番左香港等cpp 嘅Ching 知道如果今年係加拿大住唔夠180日駛唔駛交稅
好篋
梗係要, 你都冇申請做non-resident
打現金工
等了接近一年,PR 終於有反應
我有時都會諗英國唔直接升級BNO做BC
並唔係因為怕一次過太多人去英國定居
反而係怕冇人會再去英國
事實上好多人移民,都唔係直接受政治打壓
我都唔敢講自己留係香港其實會有咩實際政治風險
移民只係為左一條後路,如果本身有其他國家護照,洗撚走咩
所以都真係好多人一有護照就會返香港(假設幾年後香港人工都仲係咁高,物價都仲係咁低既話)

有時又話為左小朋友
得罪講計下條數,係加拿大搵少左既錢+洗多左既錢
都夠送小朋友去外國讀書
恭喜,可唔可以分享下個timeline?
即刻變BC 既話英國就唔可以係脫歐之後即刻吸到香港班BNOers 既人力,專業技能同資產英國佬計過哂數各取所需既
大概如下:

Stream A

Jun 27 遞交 PR 申請
Aug 01 收到信做 Biometrics & CNCC (兩日內做完)
Aug 25 收到香港警署開始做 CNCC
Sep 11 CNCC 交到去香港既加拿大領事館

進入黑洞

Jan 18 係 Webform 查詢,回覆已收齊交件…
Apr 24 嘗試問 MP,回覆係進行中,個案沒什麼特別
Jun 4 問多次 Webform,回覆如上
Jun 7 收到 PR finalization letter
而家先processing 到上年5-6月嗰班
https://youtu.be/LCAOq7hnu0U?si=m-RiTfS67Qm7Id90

你最後嗰份tax return 有冇填到離開加拿大
不過咁樣填嘅話,我覺得IRCC好可能唔批PR(只係我覺得,唔知係唔係,等知嘅人答)
有8月批咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞