加拿大已交PR Application等批區

1001 回覆
17 Like 21 Dislike
所以祝福佢哋成世得拎PR快,其他嘢下世先有
>>都係用hkpathway過去加拿大
呢啲真係

其實示威都係權利黎,而且我諗呢幾年唔少人都捱得好辛苦,可能之後有其他計劃,例如domestic價讀書。
雖然我上面話覺得加拿大個處理現時係合理,但都支持大家嘅,希望大家早日上岸唔洗等兩年啦。
唔單止話唔公平
半年變一年甚至話有admission target 唔夠派一路堆積推遲
學簽果班係會真實影響生活
學簽到期
令到 sowp health card expire
小朋友讀書又俾school board 叫提供status 資訊
申唔申請pgwp/owp 都關pr 獲批時間事
呢到做野香港人想像唔到ge 野都可以錯
每多一個申請就多一次出錯ge 機會

不過而家5月27 經過hkpathway 申請pr 可以申請個owp
都真係解決好多生活上問題
IRCC又停撚咗大家點睇
就快可以回流
加拿大係移民國家 向政府表達訴求無問題.

有問題係因為你有前設 stream a b 既人對加拿大無貢獻.

有貢獻 (eg 有俾稅)而有要求有咩問題?
係呀係呀
我哋難民嚟㗎

咁啲難民福利係邊?
你有見過難民仲要日日返工交稅?

你哋想要pr
加拿大想要勞動力
明買明賣
你自我矮化好啦
唔好拉埋其他人落水
淨係認同佢嗰句半年未夠就喺度催催催
其他真係totally 9up

加拿大引完人地嚟, 好喇而家真係嚟咗
然後好似上錯賊船咁撚樣都唔屌得?
條友前世係咪黑奴嚟?
奴性仲重過我呢啲港豬
宜家好似加拿大唔想要勞動力
所以咪搞成咁
一開始priority processing 係其中一個賣點引後生仔黎

無錯係無講幾快先算 priority 但都維持左一段唔短時間係3-4個月時間 呢個都係一個吸引人黎加拿大既點

好多人都諗住挨一年基層攞pr進修發展career

當年好多連登仔吹風叫人移民都係叫人放低身段乜都做 挨一年去進修點點點

我真係凳日日係tnt挨緊 無了期等既人慘
笑撚死
次次一講想快D有PR就緊有班柒頭衝出黎話係咪急住拎完返香港

第一,係唔係都唔關你事啦傻閪

第二,人地想讀書得唔得呀?
似班收成期去到買樓咩都唔洗做灘世界咩?
有冇識人合法拎哂mpf過黎,但唔慣所以回流返香港
有埋passport都仲屌緊
已經兩三年未開過家庭團聚
好似仲做緊2020定2021個堆,我識人等撚左八年先拉到兩老過黎
呢位巴打典型香港人無誤
怨怨相報既風向

先係帶風向put word in IRCC mouth講到六個月係rule of thumb,搞到個個都有false hope,一過六個月就屌ircc

之後再圍內引大家互屌
中最大伏既係本身係BNO holder 但之前貪快所以揀去加拿大果班
拎完MPF都可以返香港做野
只不過你之後無得再用永久離開香港再拎MPF
講真
點解要鬥快入籍
之後可以返香港做野?
有d 人係諗住當用幾年時間去買本passport
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞