加拿大已交PR Application等批區

1001 回覆
17 Like 21 Dislike
琴日出完policy公告,今日即刻停產唔出cpp

IRCC: 又可以hea一排
唔批就直接講
想當年IRCC好似玩過指定行業 graduate入紙就批PR
但嗰一頁係清楚寫明幾多quota同爆咗未
HK pathway有冇寫過先
睇錯以為講一開始個 pathway
無聽過有個咁嘅野
定你指PNP
你咁講起之前H1B 嗰個都係
不過呢個cap又唔係嗰個cap, 呢個係真係收夠數就以後唔再收
humanitarian 嗰個係今年批唔到積壓住到下年
一係你地試下告佢revoke佢個cap?
如果佢當係 budget咁寫嘅 target未必revoke到
比較可行係講明未來嘅quota/ target或者好似美國EB1/2/3嗰啲玩 priority date/ action date之類
其實唔洗咁複雜…真係10萬人都無…而且2026年已經完policy,佢求其講句人間慘劇要恩恤爆quota快批,大家都方便
你都幾搞笑 問下問題就搶咗我啲野
師兄,有心做嘅佢一早就做咗啦,HK Watch又好聯署又好,香港實況大家都心水清,下台階要畀嘅都畀咗好多,有心嘅仲洗搞到唔湯唔水咩
就算今日批你PR 應該都趕唔切入藉做埋選民
梗何況香港既人數根本不足以影響選情 我係PM要奶鞋底都奶班印度人先
同埋左膠當道嘅加拿大
呢句說話演繹得唔好分分鐘就一堆人衝出嚟話 what about Palestine/ Afghanistan/ Indian etc etc…
英國都仲可以話佢地本來就係英國人 我地要找數之類
同樣論點喺加拿大有啲難搞
咁唔係淨係睇總數嘅淨睇總數咁一早批哂中国人印度人咪得囉
選區點劃 住喺邊到
人數多但冇乜人出嚟投票vs人數少但差唔多個個都出嚟投票
呢啲都會有影響
On
香港人要贏就係贏質素,等保守黨睇到要香港人好過蝻蛔
Conservative近期都出過香港人MP (candidate)
一個 Kenny Chiu 一個鄭敬基
Conservative反而相對係穩(當然要睇人) 反正大家都有計傾
問題而家係 liberal + NDP唔知搞乜 直接擺爛咁款
我覺得佢哋IRCC班友喺度用行政手段拖字訣
我認同你呀
而家個情況咪就係聯邦政府知好多大陸人拎住PR 冇做公民唔會投票 佢地黎到繼續日日小紅書wechat 關心中國多過加拿大

而班咖哩人號召力強大基乎成條村都會投比同一條友
你問我係PM 會奶邊個鞋底
香港人有幾多人
Cpp、copr放題放一日又停返?
今日全部都係cpp/pr portal
真係好多大陸人都係咁 淨係要pr唔會要護照
既然咁心繫祖國真係諗唔明點解唔乾脆返去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞