加拿大已交PR Application等批區

1001 回覆
17 Like 21 Dislike
問過ircc 屋企有事返去無問題
年頭屋企人過身返咗去兩個月
安全啲咪拎埋證明文件入境
老實講 如果加拿大係真係天堂咁 有份工打下 人工20-30%用黎交租食野仲有錢去玩 齋係呢單野處理得柒都無咁嬲 所以我諗屌返港人果班可能係呢d
屌你但係就乜撚都唔係 食貴租貴治安愈嚟愈差 仲要有班仆街假學歷又無事 然後有d新移民黎到犯罪又無事 咁屌你啦
加拿大移民部Hong Kong Pathway 網頁更新: 過渡式工作簽證申請人不再需要提交AOR

今次做嘢又幾快
你交左半年仲等緊cncc??
webform 去問
就上個月尾(5月尾)先出信叫我做 等咗半年
等佢webform答我 殯都出完屍都燒埋 上次webform等咗差唔多2個月
大約要等幾耐?
26個月
所以咪話翻去等CPP 曬氣,不如直接決定留係香港仲好
申報唔做tax resident好似好麻煩
報咩tax resident, 如果留係香港,唔再翻加拿大
你唔申報點知你要比幾多departure tax ?
加拿大鬼地方
我都幾肯定
如果加拿大呢幾年冇改善
香港人一拎完passport會即走
繼續留喺呢個城市係浪費自己既光陰
都唔好話香港人啦,我諗大把人都會走尤其有學歷既
屌你d人過到嚟係想過更好既生活,點知仲撚衰,講緊第三世界嚟果班都有咁既感覺,佢地返返去原生地起碼租唔洗咁貴又或者唔洗十幾人住個1-2房既單位,都唔好講話而家搵工勁撚難最後都係去打份牛工把撚咩
入citizenship 又要排一年半載
上網睇話citizenship application係可以中出即飛, 丟完張form就走
有咩要in person搞? 得Oath?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞