[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

489 回覆
0 Like 6 Dislike
咁肯定要加窗簾

係太陽光面前 俾你霧面+超光mini led都要大打折扣

除非文書用途唔care畫質
要完全封死先有用, 牆面反少少光都仆街
呢代QD OLED比起舊年嗰啲WOLED彩邊好太多, 視距40cm已經唔會睇到, 睇text/上網同LCD幾乎冇分別
咁就仆街啦我
我啱啱買左screenbar pro
諗住遲啲轉glossy oled
Pro仲要無後燈
Umm 其實開著條bar都唔會好反光, 因為佢啲光唔會射到落隻mon度, 平時用就開, 打機睇戲先熄
淘寶200蚊有全新dell通用底座,好少人會為個座走去買隻mon

3000幾蚊Nano IPS都買到, 走去買京東方panel… 成件事
不過開心就好,華碩啲獨家功能Nano IPS嗰堆mon唔會有

你可以參考下,冇開房燈同後面燈,screenbar亮度最細, 相機曝光較到同真實差唔多, 開房燈用會見到自己
我c2就咁開房燈 冇用screen bar
我係因為間房燈唔夠光睇mon先買screenbar 唔知較到最細得唔得

Btw tune下張相可能見到靚仔樣
其實真,但好多傻嘅為有喇叭/腳座買隻mon,明明隻mon最值錢同最核心就係塊panel
行左轉 d seller係咁推我買AOC 真係買唔落手 同埋本身睇都係3000-3200價位
你行邊間
AOC=大陸雜牌 狗都不用
實際比起呢張相再少啲反光先啱, 電話mon亮度較得太暗
ching 邊度有c4 買
咪買 我用過m7 垃圾到 未夠一年壞左 垃圾Samsung保養 比狗用
laptop連mon有咩好介紹
24吋
係加拿大
由佢 我買左,單純做monitor廢廢地
但有得即轉smart tv 幾好
想問下LG 27GS95QE-B
27'' UltraGear™ OLED 遊戲顯示器 | HDR400 True black,支援 240Hz 及 0.03ms(GtG)

啱唔啱for PS5用?或者有冇差唔多價位既推介?
Within 8千 budget
啱PS5不過垃圾嚟, AW2725DF全方面屌打, 搵香港DELL sales好似7000頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞