[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
HDR係OLED好D pixel dimming有極大優勢
Mini led係光 但local dimming太粗糙 成個zone攬炒

4k OLED睇字OK(用windows)

Mini led有背光延遲問題 部分機種有pwm閃爍
同埋local dimming算法影響日常使用(可以手動關閉)

OLED就ABL較激進 大範圍高光會壓低亮度同靜態畫面變暗
上youtube睇過啲對比片
如果顯示嘅嘢唔係太複雜
兩者好似唔算好大分別?

同埋mini led亮度高咗
黑位細節反而比較好?
一般睇HDR片其實已經好複雜

MINI LED黑位細節唔會好過OLED
D光暈會令暗位失真
前面塊IPS panel通常都會有明顯black crush

我一換OLED 暗位細節出返晒黎
牙石係咪出咗micro LED同8K 4000zones了
我有MacBook pro 同dell aw3423dwf, OLED 係打機睇戲個立體感超強,但一到睇網頁或者做嘢大量文字,就點都唔夠傳統IPS 或者mini led 舒服

相反mini led 既好處應該係唔同情況下使用都好平均,睇戲暗位都ok, 所以睇自己用法,用黎打機睇戲多一定OLED, 冇得輸
apple mini led係業界頂級
其他mini led體驗差好多
但apple都唔玩mini led
轉返OLED
呢個款好人都有漏光問題
再講多次,mini led真係唔啱pc用
咁最新oled 係進步咗好多,係睇文字已經實淨好多,但係睇白色底既嘢始終冇IPS 咁舒服

apple MacBook 都好似2026定27年先會轉oled, 確實佢加陣個mini led 真係好出色,超撚哂班
但apple都係咁俾人屌光暈
然後成本又貴過OLED
講真4k 推144hz都難啦
仲要4k推到240hz
下下淨玩cs咩唔通
前者過百萬噱頭嘢,後者應該幾皮過渡嘢
兩層OLED 既成本都平過mini LED 衣樣真係估唔到
對於完全唔玩fps 嘅人240hz 咪冇用

3A 100hz, fps 240hz 唔得?
都想睇下ipad 塊oled 會表現出咩效果,同埋比較佢15 pro max 嗰塊會有咩唔同
240Hz一定要240FPS? 60FPS唔得?咩logic?
同樣60FPS嘅場景下, 240refresh嘅input lag比60 refresh低好多,自己開隻game試下就明
LG唔會有QD-OLED㗎喎,LG同三星死對頭
24吋 144hz 2k 有咩推介?
Thunderobot推出支援雙模式切換、支援4K 240Hz和FHD 480Hz的QD-OLED遊戲顯示器
9999買佢真係傻撚咗
qd-oled有雙mode?
唔知,但個spec 明明係w-oled
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞