[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
好好奇咩人會買 好似唔上唔落咁
細型studio?
正路電影公司唔係用eizo sony fsi之類嗰咩?
pro art mini led=平價HDR editing mon

Eizo/sony HDR reference mon要幾十萬
飛馬第二round quotation都賣哂
Quota
xmp310都係10萬左右
cg3146 25萬
唔知牙石咩價了
Sony HX310/HX3110 要20萬同30萬

Asus Mini led冇pixel dimming貴極都係幾皮野
OLED & Mini-LED 都用過 分別係PG32UQX & PG32UCDM

睇文字上我會覺得Mini-LED好D
對比度就一定OLED
反應時間都係OLED
亮度Mini-LED開到最光就直頭覺得比電筒照緊
有冇印就用耐D先知
光暈我最接受唔到 因為我經常Backgroud較深色
結果光暈跟住個鼠標走 勁煩

如果你用既地方環境光源可控 我會建議你鏡面QD-OLED
控制唔到 例如太陽光果d 就W-OLED因為Matte面

至於邊個好d 我會覺得OLED好過Mini-LED
就連Apple 最新iPad Pro都由Mini-LED轉OLED
原本我都冇打算考慮oled
都係見到apple都轉先考慮

但qd oled同woled又有啲咩分別
我睇qd oled好似會有彩邊
woled就冇?
彩邊要貼到好近先會有 正常都唔會咁近用 冇咩問題
其實係QD-OLED係三星出 用Glossy面+防反光coating
一般唔係太光+直射落個mon 就唔會太反光

但如果有光源直射落mon面 因為QD-OLED有層量子點+用鏡面會令到反光嚴重多少少
後果就係本來個mon由黑面會變灰 導致對比度下降
變到對比度同普通ips mon冇咩分別

不過一般天花板房燈應該冇咩問題

W-OLED係用Matte面 同普通mon一樣冇分別
即係同以前普通mon效果一樣 對周圍光源要求冇咁多

但因為技術唔同 色準同對比度會比QD-OLED差少少
即係望落好似會淡色少少 不過唔一齊對比基本發覺唔到

彩邊今年新一代W-OLED的確比QD-OLED好少少
不過一般正常用兩款都可以接受 相差唔會太大

我個人唔鐘意太光環境 所以一定係QD-OLED
因為Glossy太正 睇落畫面會通透好多
如果你使用環境太光 或光源不可控制
建議你買/等W-OLED

倒如ROG PG32UCDM > QD-OLED
ROG PG32UCDP > W-OLED

不過見而家啲oled moon都唔平
如果六七千蚊c3會唔會反而抵玩啲
今年Samsung同LG 新一代OLED比上一代好
而且今年電腦mon好多都玩價格戰
基於都係買新唔買舊 唔建議再買舊款 如果而家睇唔岩

不如再等等 今年遲d時候仲有好多OLED出
唔同比例/尺吋(21:9 / 32:9) 不過係1440p
到時大把選擇 而且貨源搵定就會再平返少少

除非你心急要而家試新野就除外
訂左隻PG32UCDM之後
想買多隻27吋4k做副Mon
主要都係文書用 budget5000左右
有冇推薦
matte有光直射都會washed out
所以環境太光係享受唔到靚畫質
除非有新技術 如果唔係太光環境下Matte已經係唯一選擇
想享受靚畫質就真係要暗環境下先得 如果唔係戲院點會咁黑
唔係太光一定glossy 色水通透

戲院因為係投影機所以一定要黑
講得唔好 同Glossy或投影機冇關
我意思想講畫質呢樣野其實對光源好敏感
唔講咩技術 我覺得係太光環境下睇戲好冇癮
唔得
我c2唔開燈睇HDR會刺眼
qdoled除左dell都無現貨
其他牌子都唔知要等幾耐
有冇人係訊達買過, 伏唔伏?
Dell 買mon 仲係咪打電話問sales 最抵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞