[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
2024竟然要Oled先做到4k 240hz
lcd點解出唔到4k 240hz產品?
得部G8,但曲mon 唯一完美不足
唔整Mini LED=低端,整=成本高過OLED, 搵邊個去買? 今年友達同LG會生產4K 240Hz LCD, 不過唔係Mini LED嚟, 4K+Mini LED+240Hz成本太高+技術上有困難(需要大量算力+算法+散熱問題)熱=食電,食電=冇得喺歐洲賣
明白ching
AUO出24/25 2K+240hz或以上應該大把人買,死都唔肯出
入手左aw2725df開心使用中
原來glossy都無想像中咁反光 有環境光但唔係直射都影響不大 唯一缺點係掛唔到screenbar
Halo掛到
非halo 無枱面粒掣
我都覺得反光唔係太誇張
32" 4k oled + 22" 1080p中
都係咁用 主要唔係size問題 係resolution問題
將啲windows拉過moon 啲字嘅大細會亂
不過我空間所限 唯有要咁用住先
望開glossy oled 依家做野睇部laptop個moon好似有層野咁 啲色差勁多
有d laptop mon好垃圾得45%ntsc
幾吸引,如果有我會買
想問下有冇巴打試過帶mon上大陸
放gip會唔會比人查/收稅
有原裝盒最好用原裝盒,放gip唔怕整花咩

理論上唔過5000蚊唔使打稅,一隻半隻自用就咁拎上去唔會理你,如果自用都打啲人帶電話notebook過一次關咪要抽一次稅 大陸海關可能會見入面有金屬問你係咩,照實答就得,佢要check就俾佢check, 坐高鐵會查得嚴啲
Thx
無原裝盒淨係可以放gip/手拎
拎d衫墊住希望ok
拎保鮮紙包下
黎緊就係諗住一隻32"一隻24" 用
成日好多excel要做無辦法唔用雙mon
補返問巴打如果唔同hz用會唔會有影響
32+27(打直)會好啲

轉左保=同香港買無分別 點會無人理
台狗鳩噏2句又信 你問下佢有冇整過先啦 人哋後台一check就知你邊度買
唔通我信你條傻閪 有病就食藥啦
屌你老母全家落地獄就岩 痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞