[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
ROG Swift OLED PG49WCD
MSI MPG 491CQP QD-OLED
都係144 hz wo

算啦,拆咗無得退,玩三年又換
依家用緊兩隻24" 144HZ
心思思其中一隻換32"/27" 既4K 144HZ
邊大邊細唔知會唔會好辛苦
見有D人評話4K 最好用32"
依家唔知睇咩model好
點睇32m2n8800
同問本身心大心細想買MSI 見到呢部想轉呢部但又唔見有人講
做乜咁睇唔開
Philips啲Quality Control, Build Quality同Firmware都正正常常,唔急嘅話等下review再買,緊火就落單吧,8000蚊抵買
原裝行貨
佢平過人哋成千蚊我即刻沖左
主機都仲未換
玩apex反應快順
但色彩係無LG個種較色咁靚
Dell Sales價好似係7300咁上下,不過要等幾日,Alienware啲色一定準過LG, 你想較到過飽和咁款咪拉高Contrast同Saturation
QD-OLED色水有天生優勢都冇LG咁靚?
32M1N5800A
32GR93U-B
32GQ950-B
除左呢三隻有無其他更好推薦
LG啲色較到鬼五馬六咁,Color temp又拉到7000幾K, 睇落更刺激眼球,有啲人咪會覺得靚啲
我指LG OLED
加多少少買OLED好過
咁AW2725應該要調較?
銀包唔夠深咪睇唔開
同樣spec轉OLED好似起碼都double
一樣
qd-oled色水都係天生好過lg woled
你自己鍾意的話想點較都得,但出廠已經較準晒啲顏色,建議平時用sRGB mode, 睇HDR先喺Windows度開HDR, OSD揀HDR1000 mode, 唔想太光就揀DisplayHDR 400 mode, 或者你可以裝個Dell Display Manger, 撳兩撳就set到, 唔使走去撳physical button, 記得要裝埋個Driver, 入面有幾個ICC Profile幫你Clamp返啲色,佢自己喺你較Mode嗰陣會自動切換
就當價錢Double, 體驗上邊止Double, Refresh rate高80Hz,對比度高1000倍,反應時間快幾十倍,至少夠你用3年,你俾6000蚊買隻LCD返到去睇戲暗位一撻撻灰色,成件事勁冇癮,自己衡量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞