[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
32m2n8800原來係霧面黎
係喎, anti-glare 25% haze, 不過隻嘢17kg重,好奇塞咗啲咩落去
你用緊咩喇叭呀 …..
PS5 ->Hdmi -> Mon ->3.5mm aux in
PC 直接底版 audio 上喇叭 3.5 in 就得
得asus 同dell 2揀1

睇埋lg點先
喇叭用緊pebble V3,得1個Aux in 口
USB 喇叭
USB 插 電腦出聲

Mon 3.5 out 接喇叭aux in

咁應該ok 試試
個pebble V3包裝唔跟3.5mm 線,即係要自己買條駁Mon 3.5 out 接 喇叭aux in? 有冇話邊條好?
是但買普通喇叭無咩分別
我之前有諗過可唔可以用USB Hub 分出2條USB插Pc 同PS5,其實得唔得?
假如 隻喇叭USB 支援PS5 想法係可行 實際唔知
但咁做應該係要用USB SWITCH 仲貴過條3.5線
其實我以前都係ps5 switch pc 駁落mon 再3.5mm to RCA 落喇叭 咁樣就係個mon 畫面係咩 聲就跟住出咩
後尾轉左靚d 既喇叭就加左DAC
想問27GR93U ,無論用hdmi或者dP 開HDR係144hz就會有紅色或者綠色線的垂直線係度閃,但係開60hz hdr 或者 144hz rts colour mode就冇事。
嘩 咁講究架?
呢個model 心郁郁想買,請問使用體驗如何?

呢啲先叫Calibration
就係想講方法有好多 睇你接唔接受到d 聲
我係2K轉4K,對Mon瞭解都比較業餘,咁嘅價錢有4K 144同LG就試下,整體哩講都正常好用。建議ching都係落鋪睇過先
LG C2 3 4點set係出類似sRGB
色域用auto detect就係sRGB
係咪27吋 4k 240hz oled 要25年底先會出?
其實oled同mini led究竟點揀好
有冇兩樣都用過嘅實際用家
可以些牙下日常使用兩邊會遇到咩問題

oled
+ 對比度高 有立體感
+ 反應時間快啲
- 有印 可能要改埋使用習慣
- 亮度低 睇hdr可能冇mini led爽皮
- 字比較矇?

mini led
+ 唔會有印 亮度 字問題
- 光暈
- 立體感冇oled好
- 反應時間比oled慢
mini led未用過
oled你將部手機放上mon你就感受到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞