[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
唔算中獎,呢啲係油嚟。你用佢俾嗰塊超細纖維布加少少水再大力少少抹,普通廁紙/紙巾抹唔走
其實呢個情況係咪alienware 獨有,定係全部*** qd oled 都有

我仲未撕走mon 塊膠貼
好多有錢佬8千買oled mon,好葡萄
塊膠貼必撕,要唔係勁反光
返工咁辛苦,對自己好啲啦
今代亮度好保守
我會等多代
一係買TV
我圖二嗰位真係抺唔走,好在下面唔覺
tv邊款ok?

唔擺喇叭先可以42吋
QD-OLED TV最細都55吋
聽人講抹唔走手指印 係咪真
得既 要大力啲
想搭個27吋垂直MON
4K/2K有沒有什麼好選擇?
廳電視係A95L
但電腦mon用到咁大?
所以都係等新一代qd oled mon好啲?
太大了
等得就等
我唔得
你都係AW3225QF?
正常用Netflix app睇㩒入去條片如果佢有寫DV就睇到
條片嘅資訊有冇寫DV
有呀 會寫DOLBY ATMOS 同VISION
我都諗緊依部
依幾部點排

ROG Strix XG27ACS
AOC Q27g3xmn
Dell G2724D
Lg27gp850-B
[url]https://www.samsung.com/au/monitors/gaming/odyssey-oled-g8-g80sd-32-inch-240hz-oled-uhd-ls32dg802sexxy/
[/url]

三星隻32吋G80SD出左spec,各位師兄點睇?

我自己就覺得佢有以下幾個優點,但唔知最後價錢值唔值:

1. 完整的Smart TV系統,可以輕鬆係房用4K HDR睇Netflix, Disney+, Now E

2. 用上三星8K tv先用的NQ8 AI Gen3 Processor,係upscaling, motion smooth應該效果唔錯

3. 用新的OLED Glare Free technology, 今年先係QDOLED TV(S95D系列)先用上,唔知會唔會比普通鏡面效果好

4. 支援HDMI arc用usb audio, 如果房係用soundbar or 有usb dac的音響系統,應該會幾方便
3.即係霧面 防反光但會washed out
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞