[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
跟機有埋果塊布,無嘅話試吓眼鏡布。
未見過香港有display
fo32u2p
2000fun 觀塘門市有
雖然大家都係5k 但apple係glossy
呢個睇個人喜好 glossy d色鮮d
Apple d mon 唔一定駁到pc 就算係同頭
lg都係glossy
Apple有glossy同nano texture(matte)揀
aw2725df定做等等黨等pg27aqdp
PG27AQDP正常都要8-9月,用得盡480Hz先買, 否則AW2725DF色靚啲通透啲,仲要平幾千蚊, 已知2K 480Hz OLED賣$1099美金, ROG可能再貴多100
D oled mon 全部都好貴
4k 比個240fps 我都根本冇咩用
但lg 42c4 又好唔抵, 個價同48一樣
C4冇MLA冇RGWB, 咁不如買C3, 一係訂小雪人隻4K OLED 6000人仔, 又或者等減價, 但老實講啲OLED mon賣到全世界都冇貨好難減價
個Mon 會係間房角落頭同窗邊
天花板盞燈當然係正中間
咁嘅話 glossy coating 可能唔係咁適合?
不過OLED 唔glossy又好似唔係幾好
搵日落腦場/電器鋪睇吓實物感受一下
一係索性唔玩OLED 買部平啲嘅就算
係喎
不過手機反光可以揸機隻手去就佢
Mon 的話可能難啲
返去試吓先
唔買OLED不如唔好用 我自己都開燈+screenbar用, 係睇戲單機先熄
買c3
一係等幾個月c4跌價
有冇用緊LG c3 智能電視當作電腦螢幕嘅朋友

我想喺連接MacBook嘅情況下睇netflix 都用到智能電視嘅 畫面upscaling 同埋 trumotion 功能

我知道最佳嘅使用效果就係用電視內置嘅netflix

但點解經電腦輸出嘅畫面點解做唔到畫面upscaljng 同埋動態流暢效果嘅?

想問問知唔知各位巴打有冇其他方法
有少少反光都ok
睇到晒畫面細節我收貨了
因為冇完美coating
因為唔相容
我試過將Pc refresh rate set去30hz+熄HDMI ALLM 呃電視
係開到Trumotion
但效果係差過用電視內置app
死啦,我想用VPN睇netflix
lg webos好似用到vpn
AW3225QF有冇人用緊pip,我用主畫面hdmi 2.1,副畫面dp,但alt tab出window有機會會彈game(隻game自己close左)
Router入手?
今個星期收到Pg32ucdm
有咩要注意
買nvidia shield tv pro 裝VPN算
邊度買? 上網買就最好開箱拍片, 睇下有冇壞點, 冇就更新firmware開心使用, Windows power plan嗰度set 5分鐘turn off display. 另外唔使特登走去撳pixel refresh, 唔用嗰陣佢會自己refresh
https://www.eizo.be/monitor-test/
希望唔好屌

我係直接上深圳門市買再抬落香港
到時應該會叫staff check埋死點。同埋anti burn in洗唔洗開我應該唔用個陣會直接閂電源算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞