[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
24m1n5500z 165Hz 350 nits 24m2n5500l 180Hz 250 nits

而家其實有24 2K 240Hz panel但未有大牌子出, 唔怕死可以買嚟試下
淘寶AOC?我見好平
目前應該得泰坦軍團同雷神有賣,但呢啲國產細牌子拎面板個標準會低啲,出現壞點/漏光嘅機率比較高,同埋firmware通常都有bug, 要自己衡量
你擺到27吋最好買27, 有大牌子+選擇多好多, 比較好嘅有ASUS VG27AQML1A同Philips 27M1N5500P, 想平有Hisense 27G6K, 色域仲廣過上面嗰2隻(90%vs98% DCI-P3),應該係新panel, 1300人仔無敵
QE-A model唔同應該冇得轉保
之前QX分別只係一條HDMI / DP線都唔得
請問27吋oled的話有咩推介,主要睇netflix/disney+, 好少點打機,唔該晒
Budget 約7k內
有冇4k高hz打機推薦 5k左右 28吋內
OLED 27”=AW2725DF
OLED 32”=PG32UCDM/AW3225QF, 32M2N8800(外國叫32M2N8900, 似乎香港賣嗰隻低一階, 未有Review觀望中)

點解唔推薦其他?
因為好多牌子(特別係MSI同即刻跛), 呢2間牌子本身就冇整mon經驗,係呢幾年見有錢搵先踩隻腳埋嚟,啲售後服務又差過人

啲Engineer同Quality Control=廢, 較色求求其其嘟兩下就算

買咗返嚟唔好問點解啲色勁偏、HDR washed out、input lag勁高、OSD勁難用等等
有冇人用緊 LG 27GR93U-B?伏唔伏?我見3000頭就有。
但我見飛利浦呢隻都係240hz 係唔同?
唔係2K嚟
咁我應該考慮 24m2n5500l 但香港而家係咪未有行貨
而家賣得嘅oled 32”係咪都包上門維修
仆街MSI mpg4k oled 第二水係咪又delay?
我2000fun 訂啱啱又通知話delay 到五月尾至六月
係喎,我賣咗個mon成個月
等完又等,屌
漢奸online shop 都講6月
Hisense 27G6K 岩心水
思量完都係唔上300hz住..平平試玩呢隻240hz先
因為我而家60hz mon
講就咁講,實際得Dell嗰啲叫服務,其他嗰啲仆街收走你隻mon一個月冇得用, LG應該都算快,幾日搞掂
但注意佢有隻PRO版,多咗升降底座同亮度上到400nits

另外我發現小雪人上架咗24 2K 240Hz, 不過唔係現貨 呢間嘢雖然係大陸細牌子但幾專業,啲調較同一線大廠有得揮
我反而想問 oled 32" 有冇D無咁高hz
我唔打fps game 又唔打3A大作 淨係LOL War3膠圖 minecraft 同埋睇yt disney+
有不過價錢夠你買3隻PG32UCDM
隻MPG321URX 又delay, 都想知大家點睇隻32m2n8800, 睇下轉唔轉好...
轉咪又係要等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞