[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#113 不是OLED不用

1001 回覆
2 Like 10 Dislike
hdmi2.1
4090 + PG32DCUM 都係HDMI?
移咗民想買27吋 2K Mon 想用usb c連laptop同macbook
一條線搞掂display同差電
以前係香港用desktop就用Dell U2515H
想買返差唔多性質嘅
本身睇啱 Dell U2724D / P2723DE
但係一選擇Power Delivery 90w就貴勁多
無追開又唔知有咩用
想問下大家有咩推介 同埋好唔好加錢升90w
U2520D
USB C 90W
我有可以放

Dp2.1>dp2.0>hdmi2.1>dp1.4>hdmi2.0
想平平地收隻頂到有平價oled 芒賣
4090得hdmi2.1 a 同hdmi2.1冇分別?
你寄得黎我都買咗全新
27吋係2K,無錢就買返ips用幾年等oled平
之前個個講到qd-oled 好靚(事實都係)
但咁啱睇下啲新開箱片,QD有啲顏色係鮮過LG果隻
但你間房有光就有機會影響到全黑畫面變紫(光面加QD影響)
93U點會無HDMI 2.1?
但兩隻都唔係3000樓下
對比兩隻Asus就多咗16Hz,分別唔大
有type c但得15W叉唔到勁nb電,插電話用其實無咩用,除非你用嚟插平價nb出畫面
好嘅就係個座會好過LG啲濕鳩分叉腳
LG最大分別應該係有HW 校色,之前好似得LG gaming 款會有
BTW兩者都係大陸廠panel
想知有師兄係京東買
內地插頭加轉插會唔會危險
你搵間有得轉英國三腳插仲好啦
唔好用旅行萬用嗰啲轉香港三腳嘅就安全好多
用緊京東公牛轉香港三腳
Qd-oled mon 峰值亮度高10%以上apl就大跌亮度
JOLED 峰值較低但去到50%APL仲頂得住
LG嗰隻4K240冇USB-C
有冇4K mon推薦
唔打機 only 睇片,睇文字

2k夾係中間係咪冇意義
出產黎做乜柒
顯示卡跟唔上
三星轉左用霧面都係咁
所以glossy唔關事
即係本身QD層嘢問題
多咗QD顏色鮮咗但黑位唔黑,真係
Dell
結構無圓偏振片,死症嚟
邊隻型號?
S2722C?
唔記得
btw你咁伸手一定俾人屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞